Beckov (hrad): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d Robot: Automated text replacement (-[[Category: +[[Kategória:)
Pescan (diskusia | príspevky)
d odkaz na hradné bralo
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:Beckov let.JPG|thumb|right|250px|Letecký snímok hradu]]
[[Image:Beckov let.JPG|thumb|right|250px|Letecký snímok hradu]]
Hrad '''Beckov''' (pôvodné názvy: ''Blundus'', ''Bolondos'') je rekonštruovaná zrúcanina hradu na strmom, 70 metrov vysokom brale nad mestečkom [[Beckov (obec)|Beckov]]. Z diaľky je dobre viditeľná silueta (aj priamo z diaľnice). Hrad je [[Národná kultúrna pamiatka]].
Hrad '''Beckov''' (pôvodné názvy: ''Blundus'', ''Bolondos'') je rekonštruovaná zrúcanina hradu na strmom, 70 metrov vysokom [[Beckovské hradné bralo|brale]] nad mestečkom [[Beckov (obec)|Beckov]]. Z diaľky je dobre viditeľná silueta (aj priamo z diaľnice). Hrad je [[Národná kultúrna pamiatka]].


==História==
==História==

Verzia z 11:58, 5. júl 2005

Súbor:Beckov let.JPG
Letecký snímok hradu

Hrad Beckov (pôvodné názvy: Blundus, Bolondos) je rekonštruovaná zrúcanina hradu na strmom, 70 metrov vysokom brale nad mestečkom Beckov. Z diaľky je dobre viditeľná silueta (aj priamo z diaľnice). Hrad je Národná kultúrna pamiatka.

História

Hrad ako starý spomína už Anonymova kronika z 12. storočia. Potvrdil to aj archeologický výskum, podľa ktorého najstaršie osídlenie hradného brala pochádza z prelomu letopočtu.

Vápencový útes nad brodom Váhu na pomedzí Trenčianskej a Nitrianskej župy mal značný strategický význam, a preto tu v 13. storočí postavili kamenný hrad. Skladal sa zo štvorbokej veže s ochranným múrom, ku ktorej pripojili hradný dvojposchodový palác. V čase rozmachu moci Matúša Čáka Trenčianskeho patril Beckov pod jeho moc. V druhej polovici 14. storočia sa na Beckove zjavujú Štiborovci, pôvodom z Poľska, ktorí predstavovali v tom čase jeden z najmocnejších rodov Uhorska. Za ich vlády prežil hrad, z ktorého urobili stredisko svojich rozsiahlych majetkov, svoj najväčší rozmach. Na prelome 14. a 15. storočia pristúpili k jeho honosnej prestavbe, pri ktorej zvýšili hradné veže a postavili horný gotický palác s rytierskou sieňou a kaplnkou. V polovici 16. storočia hrad v dôsledku tureckého nebezpečenstva opevňovali. Vtedy postavili v dolnom nádvorí delovú vežu a zvýšili obvodové múry hradu. V tom čase bol hrad už vo vlastnícve rodiny Bánffyovcov. Po ich vymretí v roku 1646 si hrad a panstvo rozdelili ich nástupcovia. Tí sa však už tak nestarali o jeho údržbu a opravy a hrad začal pomaly chátrať. Požiar, ktorý vypukol na hrade roku 1727, zničil väčšinu budov a od tej doby je opustený.

O histórii sa môžete viac dozvedieť v Múzeu Beckov.

Súbor:Beckov2.jpg
Pohľad zboku (z juhu)

Exteriér

Ruiny horného a dolného hradu sú pozostatkom palácov, hospodárskych a obranných budov a opevnenia. Pozoruhodná je otvorená neukončená veľká delová bašta v dolnom nádvorí. Typologisky zvláštne je horné, pravidelne vymedzené nádvorie, prístupné kedysi podjazdom, obklopené zvyškami palácových konštrukcií a niekdajšou vstupnou fasádou kaplnky.

Súčasný stav

V súčasnosti je areál hradu prístupný verejnosti. Po rekonštrukcii, ktorá zachránila niektoré budovy horného hradu, má hrad aký taký zachovalý ráz. Ešte nie je zrekonštruovaná zadná časť hradu - stiborovské paláce, kaplnka, spodný hrad so studňou, vstupná brána a druhá brána, obrovská delová bašta - v pôdoryse č.15 a nejako sa zabudlo, že č.12 bola pôvodne veža. Najlepšie bude,ak si súčasný stav hradu pôjdete pozrieť na vlastné oči.

Prístup

V obci Beckov priamo z námestíčka ide vpravo popri rodinných domoch cesta (pôvodný vstup do hradu). 5 min. Hrad je sprístupnený verejnosti. Môžete si vybrať sprievodcu, alebo popis hradu s pôdorysom. Okrem toho sa poriadajú na hrade niektoré akcie.

Otváracie hodiny pre verejnosť: od začiatku mája do konca septembra každý deň okrem pondelka od 9.00 do 18.00 hodiny.

Okolie

Popri krásnych výhľadoch z hradu si nenechajte ujsť aj pohľad na hrad zozadu - nutný výstup na mierny vrch, ktorý je vlastne pokračovaním hradného vrchu. Pod hradom je aj bývalý cintorín. Ak ste športovci, okolie Vám ponúka naozaj bohaté športové vyžitie. V blízkosti Beckova je Zelená Voda, ale hlavne veľa trás pre horské bicykle (návštevu salaša odporúčam), lezenie na hradnej skale (obtiažnosť II až IX. - ja som spadol na V.ke) a ak by ste mali záujem, môžete sa ubytovať v beckovskej kúrii. Skalka pri Beckove - chránený prírodný výtvor - vápencové bralo.

Zaujímavosti

V blízkosti hradu sa nachádza Zelená Voda (niekoľko kilometrov od Nového Mesta nad Váhom. Kúpanie, kempovanie, vodné športy sú teda asi 4km od hradu.

Externé odkazy

  • Zámky.sk – zdroj, z ktorého (pôvodne) čerpal tento článok.