Vlnové číslo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Vlnové číslo''' je prevrátená hodnota vlnovej dĺžky, ktorá vyjadruje počet vlnových dĺžok (napríklad určitej spektrálnej čiary) pripadajúcich ...
 
MichalT (diskusia | príspevky)
fix
Riadok 1: Riadok 1:
'''Vlnové číslo''' je prevrátená hodnota [[vlnová dĺžka|vlnovej dĺžky]], ktorá vyjadruje počet vlnových dĺžok (napríklad určitej spektrálnej čiary) pripadajúcich na jednotkovú dĺžku (napr. na 1 cm). Hodnota vlnového čísla je určená súčinom c . ν, lode c je [[rýchlosť svetla]] a v [[frekvencia]] daného žiarenia.
'''Vlnové číslo''' je prevrátená hodnota [[vlnová dĺžka|vlnovej dĺžky]], ktorá vyjadruje počet vlnových dĺžok (napríklad určitej spektrálnej čiary) pripadajúcich na jednotkovú dĺžku (napr. na 1 cm). Hodnota vlnového čísla je určená súčinom c . ν, kde c je [[rýchlosť svetla]] a ν [[frekvencia]] daného žiarenia.


{{Encyklopédia astronómie}}
{{Encyklopédia astronómie}}

Verzia z 23:18, 13. marec 2010

Vlnové číslo je prevrátená hodnota vlnovej dĺžky, ktorá vyjadruje počet vlnových dĺžok (napríklad určitej spektrálnej čiary) pripadajúcich na jednotkovú dĺžku (napr. na 1 cm). Hodnota vlnového čísla je určená súčinom c . ν, kde c je rýchlosť svetla a ν frekvencia daného žiarenia.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.