Podenky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podenky (Ephemeroptera) sú rad hmyzu. Do tohto radu patria podenky dlhé len 3 mm, ale aj podenky s dĺžkou až 35 mm. Prapredkovia podeniek lietali už od konca prvohôr (Karbón) a z tejto doby je zachovaná aj fosílna larva. S postupujúcim vývojom u nich dochádzalo k redukcií 2. páru krídel a k redukcii žilnatiny na krídlach. Celosvetovo je známych asi 1800 druhov, v Strednej Európe je to asi necelá stovka. Podenky sú veľmi dôležitou súčasťou potravinového reťazca
Značky: bez zdroja nový článok bez náležitostí
 
Luppus (diskusia | príspevky)
d Luppus premiestnil stránku Podenky (rad hmyzu) na Podenky
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 21:24, 28. december 2018

Podenky (Ephemeroptera) sú rad hmyzu. Do tohto radu patria podenky dlhé len 3 mm, ale aj podenky s dĺžkou až 35 mm. Prapredkovia podeniek lietali už od konca prvohôr (Karbón) a z tejto doby je zachovaná aj fosílna larva. S postupujúcim vývojom u nich dochádzalo k redukcií 2. páru krídel a k redukcii žilnatiny na krídlach. Celosvetovo je známych asi 1800 druhov, v Strednej Európe je to asi necelá stovka.

Opis

Na malej hlave je zakrpatené ústne ústrojenstvo, krátke tykadlá a veľké zložené oči. Ich končatiny sú tenké, predné končatiny sú obvykle najdlhšie. Krídla sú obvykle bezfarebné, len niekedy sú zafarbené (napr. Podenka dvojkrídla (Cloeon dipterum)). Zadný pár je menší a pri niektorých druhoch chýba. Na konci ich tela sú dva štety. Premena podeniek je nedokonalá. Nymfy žijú vo vode a dýchajú žiabrami. Ich potravou sú rôzne vodné rastliny alebo povlaky na kmeňoch, niektoré požierajú drobné živočíchy. Vo vode žijú 1 alebo 2 roky, zriedkakedy 3. Niektoré majú dve generácie ročne. Na subimágo (predposledná fáza dospievania u hmyzu - polodospelý jedinec) sa premení len na krátku dobu (minúty). Potom sa zvlečie zo svojej starej kože. Dospelé jedince potravu neprjímajú a žijú iba dni alebo hodiny.

Rozšírenie

Podenky sú rozšírené po celom svete v čistých sladkovodných stanovištiach okrem Antarktídy. Nevyskytujú sa hlavne na oceánskych ostrovoch alebo sa tam vyskytuje iba veľmi obmedzený počet druhov, ktoré sem prileteli z blízkej pevniny. Malá váha umožňuje podenkám alebo ich vajíčkam transport vetrom. Jednotlivé čeľade alebo podčeľade uprednostňujú rôzne biotopy: Baetidae - larvy uprednostňujú teplú vodu; Heptageniidae - žijú pod kameňmi a dávajú prednosť rýchlo tečúcej vode; Ephemeridae - vyhľadávajú piesčité jazerá alebo vodné stanoviská s piesčitou pôdou.

Ekológia

Podenky sú veľmi dôležitou súčasťou potravinového reťazca. Vo vode sa ich larvami živí rôzny dravý hmyz alebo ryby a obojživelníky; na suchu sú to hlavne vtáky. Môžu slúžiť ako bioindikátor čistých vôd.

Systematika

Čeľade a druhy podeniek na Slovensku:

Podenka bystrinná (Rhithrogena semicolorata)

Podenka kaskádová (Epeorus assimilis)

Podenka Heptagenia flava

Podenka veľká - Podenka dlhochvostá (Palingenia longicauda)

Podenka obyčajná (Ephemera vulgata)

Podenka škvrnitokrídla (Ephemera danica)

Podenka Ephemerella ignita

Podenka skorá (Baetis rhodani)

Podenka dvojkrídla (Cloeon dipterum)

Podenka nížinná (Ephoron virgo)

Použitá literatúra

  1. Z. Laštůfka: Roztoči, malé řády hmyzu, motýli. In: Příroda české republiky průvodce faunou, 2007
  2. L. Korbel: Hmyz. In: Veľká kniha živočíchov, 1993 Bratislava
  3. I. von Brandt: Hmyz a motýle, SVOJTKA&Co s. r. o. 2016
  4. J. Zahradník: JEJICH ŽIVOT JE VELICE KRATIČKÝ. JEPICE. In: ŠESTINOŽCI, 2011 ISBN 978-80-7442-017-7

Pozri aj