Optické žiarenie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Zemiak123 (diskusia | príspevky)
d wikilinky
 
Riadok 1: Riadok 1:
{{bez zdroja}}
{{bez zdroja}}
'''Optické žiarenie''' (iné názvy: '''optická radiácia, [[svetlo]]'''; ako vlnenie: '''optické vlnenie/vlny''', ako časť elektromagnetického spektra: '''optické spektrum, svetelné spektrum, optické pásmo''') je súhrnné označenie pre [[infračervené žiarenie]] a [[viditeľné svetlo]] a [[ultrafialové žiarenie]], v širšom zmysle aj časť röntgenového žiarenia po vlnovú dlžku 1 nm (tzv. mäkké röntgenové žiarenie). Názov je odvodený od faktu, že ide o žiarenie, ktoré možno sledovať optickými prístrojmi. Ojedinele sa ako optické spektrum (atď.) v užšom zmysle označuje len [[viditeľné svetlo]].
'''Optické žiarenie''' (iné názvy: '''optická radiácia, [[svetlo]]'''; ako [[Elektromagnetické žiarenie|vlnenie]]: '''optické vlnenie/vlny''', ako časť [[Elektromagnetické spektrum|elektromagnetického spektra]]: '''optické spektrum, svetelné spektrum, optické pásmo''') je súhrnné označenie pre [[infračervené žiarenie]] a [[viditeľné svetlo]] a [[ultrafialové žiarenie]], v širšom zmysle aj časť [[Röntgenové žiarenie|röntgenového žiarenia]] po [[Vlnová dĺžka|vlnovú dĺžku]] 1 nm (tzv. mäkké röntgenové žiarenie). Názov je odvodený od faktu, že ide o [[žiarenie]], ktoré možno sledovať [[Optika (odbor)|optickými]] prístrojmi. Ojedinele sa ako optické spektrum (atď.) v užšom zmysle označuje len [[viditeľné svetlo]].





Aktuálna revízia z 09:10, 22. december 2019

Optické žiarenie (iné názvy: optická radiácia, svetlo; ako vlnenie: optické vlnenie/vlny, ako časť elektromagnetického spektra: optické spektrum, svetelné spektrum, optické pásmo) je súhrnné označenie pre infračervené žiarenie a viditeľné svetlo a ultrafialové žiarenie, v širšom zmysle aj časť röntgenového žiarenia po vlnovú dĺžku 1 nm (tzv. mäkké röntgenové žiarenie). Názov je odvodený od faktu, že ide o žiarenie, ktoré možno sledovať optickými prístrojmi. Ojedinele sa ako optické spektrum (atď.) v užšom zmysle označuje len viditeľné svetlo.