Špinavé ulice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Špinavé ulice
Originálny názov Mean Streets
Žáner krimi, dráma
Dĺžka 112 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 1973
Spoločnosť Warner Bros.
Rozpočet 500 000$ (odhad)
Filmový štáb
Réžia Martin Scorsese
Scenár Martin Scorsese
Mardik Martin
Produkcia Jonathan T. Taplin
Kamera Kent L. Wakeford
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Špinavé ulice (angl. Mean Streets) je americký film režiséra Martina Scorseseho, ktorý vyšiel v roku 1973. V hlavných úlohách hrajú Harvey Keitel a Robert De Niro.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Taliansko-Americký zločinec Charlie Cappa (Harvey Keitel) žije komplikovaný život. Je zbožným katolíkom, no zároveň pracuje ako vyberač dlhov pre mafiu. Charlie vysvetľuje, že pokánie v kostole preňho nemá žiadny význam, a rozhodne sa odčiniť svoje hriechy tým, že sa začne starať o svojho priateľa Johna, prezývaného "Johnny Boy" (Robert De Niro). To mu prináša veľa starostí a problémov, lebo Johnny je nielen nezodpovedný a impulzívny, ale navyše dlhuje peniaze veľmi veľkému množstvu ľudí, medzi ktorých patrí aj úžerník Michael (Richard Romanus).

Charlie sa snaží dosiahnuť v mafii vyššiu pozíciu, a zároveň má tajný milostný vzťah s Johnnyho sesternicou Teresou (Amy Robinson). Teresa sa chce odsťahovať zo susedstva a začať žiť s Charliem, no on jej vysvetľuje, že na to bude vhodnejší čas až keď bude povýšený. Neskôr sa Charlie stretáva v reštaurácii so svojim strýkom Giovannim (Cesare Danova), miestnym mafiánskym šéfom, pre ktorého pracuje. Giovanni hovorí, že by mal ukončiť svoje priateľstvo s Johnnym, lebo je to nečestný muž. Počas konverzácie tiež spomenie Teresu a ponižuje ju kvôli jej epilepsii.

Michael sa chodí Charliemu opakovane sťažovať na Johnnyho a jeho dlhy, až kým začne strácať trpezlivosť a vyhrážať sa, že Johnnymu doláme nohy. Charlie ho upokojuje, hovoriac, že Johnny je na tom momentálne zle a potrebuje viac času. Podarí sa mu prehovoriť Michaela aby znížil dlh z 3000 dolárov na 2000, a uisťuje ho, že Johnny sa s ním stretne v bare, ktorý patrí Charlieho starému priateľovi Tonymu (David Proval). Charlie potom rýchlo ide za Johnnym a hovorí mu, že všetko bude v poriadku ak sa Johnny stretne s Michaelom a dá mu všetky peniaze, čo má. Johnny však pri sebe má iba 30 dolárov, ale súhlasí, že sa s Michaelom stretne.

Michael prichádza do Tonyho baru vyzdvihnúť od Johnnyho peniaze, ale ten ho namiesto toho uráža a začne mu hroziť zbraňou. Pri tejto napätej situácii sa Micheal rozhodne odísť. Nahnevaný Charlie vysvetľuje Johnnymu, že by sa mali na istý čas skryť mimo mesta. Nasadnú do auta a zoberú so sebou aj Teresu. Nevšimnú si však, že ich prenasleduje Michael, ktorého auto prejde popri nich a zo zadného sedadla na nich začne strielať jeho poskok. Ten zasiahne Johnnyho do krku, a Charlie havaruje s autom potom, čo je postrelený do ruky. Na miesto prichádzajú policajti a záchranári, a odnášajú ich preč.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Harvey Keitel – Charlie Cappa
  • Robert De Niro – John „Johnny Boy“ Civello
  • Amy Robinson – Teresa Ronchelli
  • David Proval – Tony DeVienazo
  • Richard Romanus – Michael Longo
  • Cesare Danova – Giovanni Cappa

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]