Športová akadémia Mateja Tótha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Športová akadémia Mateja Tótha, o. z. je občianske združenie pripravujúce deti predškolského a mladšieho školského veku v oblasti všeobecnej športovej prípravy detí. Jej hlavným zakladateľom je olympijský víťaz Matej Tóth, ktorého meno táto inštitúcia nesie. Svoju činnosť rozbehla akadémia v septembri 2016.

Hlavným poslaním akadémie je poskytovať športovú výchovu deťom v predškolskom a mladšom školskom veku (6-11 rokov). Športová výchova, podobne ako vzdelávanie v školách, sa realizuje od všeobecného ku špecializovanému. Akadémia rozvíja všeobecné pohybové schopnosti detí do ich 11. roku a následne odporúča venovať sa špecializovanej športovej príprave v konkrétnom športe.

Tréningový proces akadémie je postavený na troch pilieroch – športový tréning, vývojová kineziológia a psychologická príprava. Športový tréning je zameraný na rozvoj všeobecných pohybových schopností, funkčný rozvoj organizmu a rozvoj základných lokomócií. Prostredníctvom vývojovej kineziológie sa v tréningu uplatňujú cvičenia, ktoré pomáhajú deťom vykonávať pohyb správne. V psychologickej príprave sa deti pomocou relaxácie, koncentrácie a vizualizácie učia využívať svoje schopnosti a rozvíjať svoj potenciál. Každý tréning má presne stanovený obsah a cieľ, ktoré sú rozpracované v štyroch metodických príručkách – Športový tréning detí; Metodika športového tréningu pre materské školy; Aplikácia kompenzačných cvičení v športovom tréningu detí a Psychologická príprava v O2 Športovej akadémii Mateja Tótha.[1] Tréningy sa realizujú pod vedením trénerov - prevažne učiteľov telesnej a športovej výchovy a učiteľov na 1. stupni základných škôl. Učitelia prechádzajú vzdelávaním vo všetkých oblastiach.

V roku 2020, počas pandémie COVID-19, spustila akadémia projekt „Telesná na doma“ s cieľom, aby si všetky školopovinné deti udržali záujem hýbať sa. [2] Následne spustila digitálnu výučbu telesnej s názvom „Telesná na doma aj v triede“ [3] [4] Akadémia sa pomocou nej snažila naplniť všetky požiadavky nariadenej teoretickej výučby telesnej výchovy tak, aby tieto hodiny nemuseli byť len teoretické. Za tento prístup získala akadémia ocenenie za inšpiratívny technologický prístup k dištančnej multimediálnej výučbe, ako aj inovatívnu metodiku pre rozvoj pohybových aktivít pre deti a mládež. [5]

Do roku 2021 trénovalo v akadémii takmer 5 000 detí z materských a základných škôl po celom Slovensku. [6]

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Antalová A. a kol. 2019. Psychologická príprava v O2 Športovej akadémii Mateja Tótha. Športová akadémia Mateja Tótha, o. z. ISBN 978-80-973355-3-3.
  • Líška, D. 2019. Aplikácia kompenzačných cvičení v športovom tréningu. Športová akadémia Mateja Tótha, o. z. Bratislava. ISBN 978-80-973355-2-6.
  • Odráška, L. a kol. 2019. Metodika športového tréningu pre materské školy. Športová akadémia Mateja Tótha, o. z. Bratislava. ISBN 978-80-973355-1-9.
  • Tóth, M. a kol. 2019. Metodika – Športový tréning detí. Športová akadémia Mateja Tótha, o. z. Bratislava. ISBN 978-80-973355-0-2.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. O2 Športová akadémia Mateja Tótha opäť rozšírila portfólio svojich metodických príručiek [online]. [Cit. 2021-06-01]. Dostupné online.
  2. Spúšťame Telesnú na doma. Zacvičte si spolu s vašimi deťmi [online]. [Cit. 2021-06-06]. Dostupné online.
  3. Na pohyb detí by sa nemalo zabúdať ani počas pandémie. O2 Športová akadémia ukazuje, ako na to. [online]. [Cit. 2021-06-06]. Dostupné online.
  4. Telesná na doma aj v triede. Cvičia s vami vaše deti? Zacvičte (si) s nimi aj vy. [online]. [Cit. 2021-06-03]. Dostupné online.
  5. Získali sme ocenenie top inovácia. [online]. [Cit. 2021-05-01]. Dostupné online.
  6. O2 Športová akadémia Mateja Tótha opäť otvára svoje brány. Požiadajte vašu školu o prihlásenie. [online]. [Cit. 2021-06-05]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]