Štátne symboly Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Štátne symboly SR)
Štátna vlajka Slovenskej republiky
Štátny znak Slovenskej republiky
Štátna pečať Slovenskej republiky
Zápis štátnej hymny v zápisníku Viliama Paulínyho-Tótha

Štátne symboly Slovenskej republikysymbolmi slovenskej štátnosti.

Štátna vlajka Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Skladá sa z troch pozdĺžnych pruhov - bieleho, modrého a červeného, rovnakej šírky, usporiadaných pod sebou. Na prednej polovici listu štátnej vlajky je umiestnený štátny znak. Štátny znak na štátnej vlajke je rovnako vzdialený od horného, predného a spodného okraja štátnej vlajky a jeho výška sa rovná polovici výšky štátnej vlajky. Na styku štítu s inou ako bielou farbou je biely lem, široký jednu stotinu dĺžky štátnej vlajky. V štátnom znaku na štátnej vlajke sa nepoužíva žiadna obrysová linka. Pomer strán štátnej vlajky je 2:3.

Štátny znak Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Tvorí na červenom ranogotickom štíte dvojitý strieborný kríž, vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku modrého trojvršia. Driek a ramená kríža sú na koncoch rozšírené a vhĺbené, vrchy sú oblé.

Štátna pečať Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Je okrúhla. V jej strede je vyobrazený štátny znak, pričom farby znaku sú vyznačené heraldickým šrafovaním. Okolo štátneho znaku je do kruhu umiestnený nápis (kruhopis) „Slovenská republika“. V dolnej časti kruhopisu štátnej pečate je lipový lístok. Priemer štátnej pečate je 45 mm.

Štátna pečať sa používa na originál listiny Ústavy a ústavných zákonov Slovenskej republiky, medzinárodných zmlúv, poverovacích listín diplomatických zástupcov a v ďalších prípadoch, v ktorých je jej použitie obvyklé.

Pečatidlo štátnej pečate uschováva prezidentka Slovenskej republiky.

Štátna hymna Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Sú prvé dve slohy piesne Nad Tatrou sa blýska. Melódia pochádza z ľudovej piesne Kopala studienku. Zložil ju štúrovec Janko Matúška v 19. storočí.

Štátna hymna sa hrá alebo spieva najmä pri príležitosti štátnych sviatkov, pamätných dní, výročí a pri iných významných príležitostiach.

Slovenská hymna znie:

1. \:Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú.:\
\:Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú.:\


2. \:To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo.:\
\:Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo.:\

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]