Biela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
 
RGB: (255; 255; 255)
HTML: #ffffff
CSS: white
CMYK: (0; 0; 0; 0)
HSV: (0 °; 0 %; 100 %)
L*a*b: (100 %; 0; 0)
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Biela pozri Biela (rozlišovacia stránka).

Biela je farba, ktorú oko vníma v prípade, že z daného smeru prichádza svetlo všetkých farieb. Jej opakom je čierna, ktorá vzniká, keď do oka nedopadá žiadne svetlo. Dojem bielej farby je možné dosiahnuť tiež zmiešaním (tzv. aditívnym miešaním) základných farieb spektra (červená, zelená, modrá), pretože na tieto farby je ľudské oko citlivé.

Vlastnosti bieleho svetla[upraviť | upraviť zdroj]

Až do doby Isaaca Newtona popisoval prevládajúci vedecký názor bielu ako základnú farbu, z ktorej vznikajú ostatné farby tým, že sa k bielemu svetlu primieša čosi, čo ho zafarbí. Newton navrhol pokus, pri ktorom svetelným hranolom rozložil biele svetlo vo farebné spektrum, ktoré ďalším hranolom spojil opäť do bieleho svetla. Tým dokázal, že farebné svetlo je základné a že biele svetlo vzniká zmiešaním ostatných farieb.

V bežnom živote sa za biele svetlo dá považovať denné (slnečné) svetlo ako aj umelé osvetlenie pomocou žiaroviek, žiariviek a pod. Je však zrejmé, že tieto druhy svetla nie sú „rovnako biele“. Napr. svetlo žiarovky má oproti žiarivke výrazne žltší odtieň. Tieto odtiene bieleho svetla sú popisované tzv. farebnou teplotou. Tento parameter udáva teplotu, ktorá zodpovedá žiareniu absolútne čierneho telesa príslušného odtieňa. Napr. bežná žiarovka vydáva svetlo zodpovedajúce absolútne čiernemu telesu o teplote asi 2850 K, takže sa hovorí, že „farebná teplota bežnej žiarovky je 2850 K“. Denné svetlo má typickú farebnú teplotu asi 5400 K, ale táto hodnota závisí na mnohých podmienkach (dennej dobe, počasí, slnečnej aktivite a pod.).

Existujú takisto aj štandardy bieleho svetla. Medzinárodná komisia pre osvetľovanie (CIE) určila sériu štandardných osvetlení (označovaná ako séria D). Napr. osvetlenie D65, pôvodne nastavené podľa teploty 6500 K, reprezentuje štandardné denné svetlo.

Počítačové monitory už v dnešnej dobe obvykle umožňujú nastaviť odtieň zobrazovaných farieb práve pomocou voľby farebnej teploty (typicky z niekoľko prednastavených hodnôt). Túto hodnotu potom elektronika použije pre výpočet parametrov zobrazovanej bielej farby.

Použitie a symbolika bielej farby[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ako bieli sú označovaní príslušníci bielej rasy, tzn. ľudia svetlej farby pleti (pozri biela rasa).
  • Vo všeobecnosti je biela synonymom čistoty a nepoškvrnenosti.
  • Biela farba je v západnej kultúre aj v Japonsku tradičnou farbou svadobných šiat nevesty.
  • V čínskej a indickej tradícii je biela farba smútočnou, symbolizuje smrť a je farbou duchov.
  • Biela vlajka symbolizuje kapituláciu alebo prímerie, tzn. symbolizuje mierové úmysly v období vojny
  • Ako biely šum sa označuje signál či zvuk, ktorý obsahuje zmes signálov všetkých frekvencií (podobne ako biele svetlo obsahuje zmes svetla všetkých farieb).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Biela
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Biela