Čierna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Čierna pozri Čierna (rozlišovacia stránka).
 
RGB: (0; 0; 0)
HTML: #000000
CSS: black
CMYK: (0; 0; 0; 100)
HSV: (0 °; 0 %; 0 %)
L*a*b: (0 %; 0; 0)

Čierna je farba, ktorú oko vníma v prípade, že z daného smeru neprišlo žiadne svetlo. Jej opakom je biela, ktorá vzniká tým, že do oka prichádza svetlo všetkých farieb.


Tento nedostatok svetla môže byť spôsobený buď neexistenciou žiadneho zdroja svetla, alebo tým, že príslušný materiál pohlcuje svetlo všetkých farieb, namiesto toho, aby niektoré farby odrážal. Čierny pigment môže byť tiež tvorený zmesou niekoľkých pigmentov, z ktorých každý pohlcuje niektoré farby, čím v konečnom dôsledku pohlcuje natoľko veľkú časť viditeľného spektra, že sa dá označiť za čierny (pozri CMYK nižšie).

Tieto dva pohľady vedú k definíciám aditívneho a subtraktívneho miešania farieb.

CMYK[upraviť | upraviť zdroj]

Vo farebnom modeli CMY(K) možno čiernu vytvoriť niekoľkými spôsobmi: V pôvodnom modeli CMY čierna vznikala zmiešaním všetkých troch základných pigmentov v príslušnom pomere tak, aby výsledná zmes pohlcovala všetky farby. Takáto čierna farba sa však v praxi ukazuje ako nekvalitná, s farebným (najčastejšie špinavo hnedým) nádychom. Preto sa ku trom základným pigmentom pridal špecializovaný čierny pigment, ktorým sa dosahuje práve dokonalá čierna – tým vznikol farebný model CMYK.

Preto čiernu vo farebnom modeli CMYK možno vyjadriť niekoľkými spôsobmi:

  • (100, 100, 100, 0) – teoretická čerň v modeli CMY
  • (0, 0, 0, 100) – prakticky používaná čerň v modeli CMYK
  • (100, 100, 100, 100) – tzv. sútlačová čierna, jej výhodou je, že ju vidno na každom zo štyroch farebných výťažkov, ktoré tvoria predlohu tlače

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Čierna
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čierna