Šupina (ryby)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šupiny na rybách

Šupina je útvar na povrchu tela rýb. Primárnou funkciou šupín je predovšetkým ochrana tela pred vonkajšími vplyvmi a živočíchmi. Vznikajú ako deriváty škáry.

U rôznych druhov rýb sa časom vytvorili rôzne modifikácie šupín, niekedy dokonca úplne absentujú a ryba má namiesto šupinami telo pokryté tenkou pokožkou.

Všeobecná štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Schematický nákres šupiny ryby

Vo väčšine prípadov sa šupina ryby skladá z prednej a zadnej časti. Celá šupina na tele ryby je orientovaná prednou časťou dozadu a prichytená zadnou časťou.

Predná časť[upraviť | upraviť zdroj]

Predná časť je väčšinou širšia oproti zadnej časti a na rozdiel od nej je do veľkej miery priesvitná. Je orientovaná ku chvostovej plutve ryby.

Zadná časť[upraviť | upraviť zdroj]

Býva podstatne hrubšia než zvyšok šupiny. Vyčnieva z nej pomerne špicatý čudlík, čo vo väčšom zastúpení pôsobí ako pílka či skôr šmirgeľ

Prírastkové kruhy[upraviť | upraviť zdroj]

V princípe sú veľmi podobné letokruhom stromov. Na obrázku je možné pozorovať, že nepribúdajú pravidelne, ale zoskupujú sa striedavo do hustejších a redších skupín. Hustejšie pritom pribúdajú v zime, kedy má ryba spomalený rast, pretože hibernuje a redšie sa naopak tvoria v lete, v období rýchleho rastu. Podľa týchto prírastkových kruhov sa spočítaním hustejších skupín dá pomerne presne určiť vek ryby.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podrobnejšie zaujímavé čítanie na tému „Vek ryby“ nájdete napríklad na Nachytáno.cz.