Preskočiť na obsah

Železničná stanica Bern

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Železničná stanica Bern
(Bahnhof Bern)
Všeobecné informácie
ŠtátŠvajčiarsko Švajčiarsko
MestoBern
PrevádzkovateľBLS AG, DB, RBS, SOB, SBB-CFF-FFS
Bývalý názovBern Hauptbahnhof
Prevádzkové informácie
Počet nástupíšť8
Počet nástupných hrán12
Počet cestujúcich189 200 počas pracovného dňa[1]
Železničné trate
Lausanne–Bern
Olten–Bern
Bern–Thun
Biel–Bern
Bern–Lucerne
Bern–Neuchâtel
Bern–Belp–Thun
Bern–Schwarzenburg
Zollikofen–Bern

Železničná stanica Bern (nem. Bahnhof Bern, predtým Bern Hauptbahnhof) obsluhuje obec Bern, federálne mesto Švajčiarska. Postupne bola otvorená v rokoch 1858 až 1860 a odvtedy bola niekoľkokrát prestavaná. Leží na tratiach Olten–Bern a Lausanne–Bern (spoločne tvoria trať známu v nemčine ako Mittellandlinie) a je blízko konca Lötschbergskej trate. Stanica je vo vlastníctve Švajčiarskych federálnych železníc (SBB-CFF-FFS). Vlakové spojenia do a zo stanice prevádzkujú Švajčiarske federálne železnice, Bern-Lötschberg-Simplon (BLS) a metrový rozchod Regionalverkehr Bern-Solothurn (RBS). Vlaky prichádzajúce na stanicu zahŕňajú ICE a medzinárodné vlaky do Talianska.

Bern je najbližšia stanica k Bernskej univerzite v štvrti Länggasse. Na vrchole stanice je strešná terasa, na ktorú sa dostanete výťahom z metra z nástupíšť 12 a 13 s výhľadom na mesto a Bernské Alpy. Prístup na Letisko Bern zo stanice je zvyčajne železnicou na stanicu Belp a potom prípojným autobusom, ale prvý a posledný autobus premáva každý deň priamo medzi stanicou v Berne a letiskom.[2] Má letiskový kód IATA (ZDJ), ako codeshare Amerických Aerolínií na linke Švajčiarskych federálnych železníc z Letiska Zürich v Zürichu.[3]

V rokoch 1999 až 2003 bola stanica zrekonštruovaná a čiastočne prerobená.[4] V súčasnosti sa v stavbe nachádza Rail City, nákupné centrum otvorené dlhšie ako väčšina ostatných obchodov v meste a tiež v nedeľu a počas štátnych sviatkov, keď je väčšina ostatných obchodov zatvorená; je to možné, pretože zákony o otváraní obchodov kantónu a mesta Bern sa nevzťahujú na federálne vlastnené nehnuteľnosti.[5] Stanica má šesť nástupíšť štandardného rozchodu obsluhujúcich dvanásť koľají (očíslovaných 1–10 a 12–13) a dva metre rozchodu nástupíšť RBS obsluhujúcich štyri koľaje (číslované 21–24). Zaujímavé je, že tu nie je žiadne nástupište 11, ale medzi nástupišťami 10 a 12 je priechodná železničná trať bez priečelia nástupišťa.[6] Stanica je prepojená s mnohými miestnymi autobusovými, električkovými a trolejbusovými linkami (prevádzkovanými napr. BERNMOBIL-om) a regionálnymi autobusovými spojmi (prevádzkovanými PostAutom).

Uprostred projekcií dramaticky narastajúceho počtu cestujúcich sa v priebehu 10. rokov 21. storočia objavili plány na veľké rozšírenie a rozvoj stanice v Berne, prevažne so zameraním na nové podzemné priestory. Švajčiarske federálne železnice, regionálny Bern-Solothurn a mesto Bern sú kľúčovými podporovateľmi tohto vývoja. Dňa 26. júna 2017 bolo vydané povolenie na plánované rozšírenie stanice a v priebehu nasledujúceho mesiaca bola zahájená stavebná činnosť. Predpokladalo sa, že zrekonštruovaná stanica bude dokončená do konca roka 2025, ale odložila sa do roku 2027 a teraz sa odkladá až do roku 2029.[chýba zdroj]

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Passagierfrequenz (2023) [online]. Bern, Switzerland: SBB-CFF-FFS, 2023. Dostupné online.
  2. "Bern Airport." myswissalps.com, Sprístupnené: 1. júla 2018.
  3. "IATA 3-Letters Station Codes." IGCC Logistics Group, Sprístupnené: 1. júla 2018.
  4. "Swiss dig deep." Archivované 2018-07-01 na Wayback Machine Railway Gazette, 1. november 2000.
  5. "Welcome to Bern station." SBB-CFF-FFS, Sprístupnené: 1. júla 2018.
  6. Bahnhof Bern [online]. SBB-CFF-FFS, December 2019. Dostupné online. (po nemecky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bern railway station na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).