Živorodka pôvabná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Živorodka pôvabná
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Neoheterandria elegans
Henn, 1916
Synonymá
Tiger Teddy
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Živorodka pôvabná (lat. Neoheterandria elegans) je druh ryby z čeľade živorodkovité (Poeciliidae). Nie je častou súčasťou akvárií. Po prvom pôrode rodí skoro stále.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Jej domovinou je Južná Amerika a Kolumbia (Rio Truando).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Živorodka pôvabná je veľmi malá. Samček dorastá len do 1,5 cm, samička do 2,5 cm. Jej spôsob života i rozmnožovania je nesmierne zaujímavý. Základná farba je zlatistá medová s 6 až 9 okrovými priečnymi pásikmi. Uprostred tela sú dva pásiky, ktoré sa v spodnej časti zbiehajú a vytvárajúce veľké V, ktoré je vyplnené opaleskujúcou tmavomodrou a lemované intenzívnou zlatožltou farbou. Všetky plutvy sú bezfarebné. Samička aj samček sú vyfarbený rovnako, ale samček vzhľadom na svoju veľkosť menej vyniká.

Chov[upraviť | upraviť zdroj]

Tieto rybky sú naozaj malé a tomu je potrebné prispôsobiť aj technické zariadenia a údržbu nádrže, pretože vždy hrozí nasatiu rybiek, alebo ich uväzneniu na dne z veľkého štrku. Vyhovuje im pieskové dno a dobre zarastená nádrž. Všežravec, výber a prípravu potravy treba prispôsobiť veľkosti rybky. Tvrdosť vody v rozsahu 5 – 30 °dGH, pH 7,5 a viac, teplota vody 26 – 30 °C. Pokojná rybka vhodná kvôli svojej veľkosti do druhovej nádrže.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Samček je menší a má gonopodium. Samička je zavalitejšia a väčšia. Samec naháňa samičku a oplodní ju. Gravidita trvá 3 – 4 týždne a je zaujímavá tým, že rybka po prvom oplodnení rodí takmer stále, najneskôr obdeň vypúšťa 1 – 2 rybky len 2 mm veľké. Mesačne tak rodí okolo 40 mladých. Chovaná je zriedka, zohnať ju len v špecializovaných chovoch. Mladých je možné odchovať iba v dobre zarastenej nádrži, prachovou potravou. Kanibalizmus neprejavuje. Plávajúce rastliny sú pre mladých tiež vhodné.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]