AMX-10 RC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
AMX-10 RC

AMX-10 RC
Typ: Obrnené vozidlo
Miesto pôvodu: Francúzsko
História služby
V službe: áno
Používaná: 1981 – súčasnosť
Vojny: Saharská vojna
Operácia Serval
História výroby
Počet vyrobených kusov: 457
Základné údaje
Hmotnosť: 15 t
Šírka: 2,78 m
Výška: 2,56 m
Obsluha: 4

AMX-10RC je francúzske ľahké kolesové obrnené prieskumné vozidlo a stíhač tankov. Bol postavený firmou GIAT. Okolo 300 je v službe vo francúzskej armáde. 108 ich predali Maroku a 12 Kataru. RC znamená Roues-Canon, čo v preklade znamená kolesové delo. AMX-10RC je väčšinou používané na prieskumné misie v nebezpečných podmienkach alebo ako palebná podpora.

Dizajn a vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

V 60. rokoch 20. storočia si francúzska armáda definovala požiadavky na nové obrnené vozidlo, ktoré malo mať výkonný kanón, moderný systém riadenia paľby, dobré jazdné vlastnosti aj v náročnom teréne a ktoré malo byť plne obojživelné. Počiatočná práca na AMX-10RC začala v roku 1970, výroba začala v roku 1976 a prvé vozidlá boli doručené v roku 1981 2. husárskemu pluku v Sourdone. Výroba prebiehala v Atelier de Construction Roanne. Vozidlo má veľmi silný 105 mm kanón GIAT so systémom palebnej podpory COTAC. Vozidlo je vybavené centrálnym dofukovacím systémom pre pneumatiky. Je ďalej vybavené aj ochranným systémom NBC (nuclear/biological/chemical, ochrana proti nukleárnym, biologickým a chemickým zbraniam). AMX-10RC môže robiť prieskum aj v rádioaktívnom prostredí. AMX-10RC má dva základné nedostatky: Je drahšie ako niektoré bojové tanky a príliš zložité pre niektorých potenciálnych užívateľov. Z týchto dôvodov znížila francúzska armáda svoju pôvodnú objednávku na 337 vozidiel. Výroba tohto vozidla už skončila.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Katarské AMX-10RC v púšti počas medzinárodného cvičenia, 2013

Korba a veža AMX-10RC sú zvarené z hliníkových pancierov. Pracovisko vodiča je vpredu naľavo, veža je uložená v prostrednej časti korby, vzadu je priestor pre motor a prevodovku. Zvláštnosťou podvozku 6x6 je možnosť prispôsobiť svetlú výšku charakteru terénu a dokonca z miesta vodiča nastaviť bočný sklon vozidla. Rad súčastí poháňacej sústavy, vrátane motora a prevodovky sa taktiež využívali v pásovom prieskumnom vozidle AMX-10P.

Vozidlo je plne obojživelné, vo vode ho poháňajú dve lodné skrutky, upevnené v zadnej časti korby. Lodné skrutky dokážu vozidlu udeliť rýchlosť až 7,2 km/h.

Veliteľ a strelec majú svoje miesto na pravej strane veže, sedadlo nabíjača je na ľavej strane. Hlavnú výzbroj vozidla predstavuje 105 mm kanón a s ním súoso upevnený 7,62mm guľomet. Vo vozidle je zásoba 40 nábojov pre kanón a 4000 nábojov pre guľomet. Na oboch stranách veže sú umiestnené dva elektricky ovládané vrhače dymových granátov, ktoré strieľajú smerom dopredu.

Súčasťou systému riadenia paľby je laserový diaľkomer, počítač a systém nočného videnia a zosilňovačom zvyškového svetla. Systém riadenia paľby umožňuje účinne strieľať na statické aj pohyblivé ciele cez deň aj v noci. 105mm kanón používa podkaliberné, kumulatívne a trieštivé strely vyrobené špeciálne pre tento kanón.[1]

Modernizácia AMX-10RCR[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2010, DCMAT (Direction Centrale du Matériel de l'Armée de Terre) dokončila modernizáciu 256 AMX-10RC na AMX-10RCR (Rénové), program, ktorý zahŕňal integráciu mnohých systémov, dodatočného panciera, systém aktívnej ochrany od firmy Sagem, LIRE, bojový systém SIT (Système d'Information Terminal) V1, systém dymových granátov Galix, zmeny v systéme NBC a vylepšenia podvozku.[2]

EBRC Jaguar[upraviť | upraviť zdroj]

AMX 10 RC nahradí EBRC Jaguar.

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa používateľov AMX 10 RC označených modrou farbou

Misie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Obrnený prieskum
  • Obrnená podpora
  • Ochrana bočných útokov

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Encyklopédia Tankov. [s.l.] : Summertime Publishing, 2006. ISBN 978-80-206-1114-7.
  2. [1]
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2018-03-26]. Dostupné online. Archivované 2010-04-14 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému AMX-10 RC

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku AMX-10 RC na anglickej Wikipédii.