Abbásovská revolúcia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Abbásovská revolúcia, revolúcia Abbásovcov alebo Abú Muslimove povstanie (747 – 750 po Kr.) bola ozbrojená vzbura Abbásovcov proti vládnúcej rodine Umajjovcov.

Abbásovci boli moslimskí Arabi, ktorí sa považovali za potomkov Al-Abbás ibn Abd al-Muttaliba, strýka proroka Mohameda. V roku 747 sa pod vedením Abú Muslima al-Churásáního vzbúrili a obsadili mesto Merv (dnes Mary v Turkménsku) v provincii Chorásán v severovýchodnej Perzii. Marwan II., posledný umajjovský kalif, sa pokúsil rebéliu vojensky potlačiť, ale jeho armáda bola v bitkách pri Níšápúre, Jurjane, Nehavande a Kerbele porazená.

Vzbura sa postupne rozšírila i do ďalších provincií Umajjovského kalifátu.

Abbásovci definitívne porazili Umajjovcov v bitke pri rieke Veľký Zab v roku 750. Marwan II. utiekol do Egypta, kde však bol krátko nato zavraždený. Abú al-Abbás as-Saffan, dobrý priateľ vodcu vzbury Abu Muslima, sa v mezopotámskom meste Kúfa pri rieke Eufrat prehlásil za prvého abbásovského kalifa.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • KOHN, George C. Velká encyklopedie válek: průvodce válečnými konflikty od starověku až po dnešek. Brno : Jota, 1997. ISBN 80-7217-010-4. (po česky)