Adenoidná vegetácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Adenoidná vegetácia je ložiskové nahromadenie lymfatického tkaniva na zadnej stene nosohltana. Jej hyperplázia (zväčšenie) vytvára prekážku brániacu dýchaniu nosom, zároveň je častým miestom zápalov. Toto patologické zväčšenie podmieňujú okrem genetických predispozícií aj opakované zápaly horných dýchacích ciest a systémové vírusové infekcie detského veku.

Prejavmi sú dýchanie ústami, chrápanie, poruchy spánku a následný pokles dennej výkonnosti, časté nádchy, zápaly stredného ucha a prínosových dutín. Dlhodobý účinok je zníženie odolnosti dolných dýchacích ciest (vysušovanie, vystavenie chladnejšiemu vzduchu) a poruchy vývoja tvárovej časti lebky (gotické podnebie), plochý hrudník a kyfoskolióza. Konečným výsledkom neliečených adenoidných vegetácií môže byť facies adenoidea - typický tupý a ospalý výraz tváre s pootvorenými ústami a vyčnievajúcimi hornými rezákmi.

Liečba je chirurgická (adenotómia), následne je potrebná dychová rehabilitácia. Adenoidná vegetácia môže po odstránení opätovne narásť.

Poznámka[upraviť | upraviť zdroj]

Adenoidná vegetácia je v širšom zmysle synonymom termínu nosovohltanová, alebo nosová mandľa, u nás sa skôr používa vo vyššie uvedenom význame, teda ako patologický stav.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. J35.8 Iné zdĺhavé choroby mandlí a adenoidného tkaniva - Adenoidné vegetácie [online]. MKCH-10. Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]