Adenotómia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Umiestnenie adenoidu v horných dýchacích cestách

Adenotómia je chirurgický výkon, pri ktorom sa odstraňuje adenoidná vegetácia (adenoid = nosovohltanová, alebo nosová mandľa).[1] Indikuje sa z rôznych dôvodov, obvykle pre sťažené dýchanie nosom,[1] chronické zápaly alebo bolesti v ušiach. Ide o veľmi častý zákrok, ktorý sa väčšinou vykonáva ambulantne v celkovej anestézii. Pooperačná bolestivosť býva obyčajne minimálna a je jej možné predchádzať dostatkom studeného jedla. Operovaný pacient by sa však mal vyhýbať konzumácii mliečnych výrobkov (aj mrazených, napr. zmrzliny), ktoré podporujú tvorbu hlienov a môžu komplikovať hojenie. Výkon sa často kombinuje s tonzilektómiou. Čas zotavenia po zákroku sa pohybuje od niekoľkých hodín do dvoch až troch dní (s vekom sa doba zotavenia predlžuje).

Adenotómia sa neodporúča vykonávať deťom od 1 do 6 rokov, pretože nosovohltanová mandľa je aktívne zapojená do imunitného systému. V dospelosti toto tkanivo postupne stráca svoj význam.

Adenotómia je indikovaná vtedy, keď odstránenie prebytočného tkaniva v nosohltane je pre organizmus výhodnejšie, ako následky jeho ponechania. Vykonáva sa aj u malých detí - adenoid nie je dôvod ponechať ani vo veku 1 roka, pokiaľ spôsobuje zdravotné ťažkosti - opakované zápaly v oblasti nosa, nosohltana, stredoušia, obštrukciu nosohltana a nutnosť dýchania ústami so všetkými ďalšími dôsledkami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b adenotómia. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 51.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Adenotomie na českej Wikipédii.