Preskočiť na obsah

Agenti sekcie 00

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V románoch Jamesa Bonda od Iana Fleminga a odvodených filmoch je sekcia 00 v MI6 považovaná za elitu tajnej služby. 00 (vyslovuje sa ako „Double O“) je označenie agentov, ktorý majú povolenie zabíjať v teréne podľa vlastného uváženia, aby dokončil akúkoľvek misiu. Román Moonraker uvádza, že sekcia má bežne troch agentov súčasne; filmová séria v Thunderballe stanovuje minimálny počet deväť 00 agentov aktívnych v tom čase.[1] Hlavným agentom je 007 (James Bond) a iný agenti sekcie sú často buď spomínaný alebo v malých úlohách aj videný vo filmoch série Bond.

Inšpirácia

[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky titulu Double O sa môžu datovať do Flemingovej vojnovej služby. Podľa historika z druhej svetovej vojny Damiena Lewisa vo svojej knihe Churchill's Secret Warriors dostali agenti Special Operations Executive (SOE) predponu „0“, keď sa po ukončení výcviku v zabíjaní stali „nulovým hodnotením“. V rámci svojej úlohy asistenta vedúceho námornej spravodajskej služby, kontradmirála Johna Godfreyho (sám bol inšpiráciou pre M), Fleming pôsobil ako spojka so SOE.

Zoznam 00 agentov

[upraviť | upraviť zdroj]
Prehľad agentov 00
Agent Herec Popis Poznámka

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. ELVY, Craig. Every Other 00- Agent In James Bond Movies Besides 007 [online]. ScreenRant, 2021-03-27, [cit. 2024-07-31]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku 00 Agent na anglickej Wikipédii.