Preskočiť na obsah

Agostino Vallini

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Agostino Vallini
kardinál Svätej rímskej cirkvi
emeritný generálny vikár Ríma
Agostino Vallini
Erb Agostino Vallini
Sequer me
Naleduj ma
Štát pôsobeniaTaliansko Taliansko
Vatikán Vatikán
Funkcie a tituly
Generálny vikár Ríma
27. jún 2008 – 26. máj 2017
Predchodca Camillo Ruini Angelo De Donatis Nástupca
Predchádzajúce funkcie
  • Neapolský pomocný biskup
    (1989 – 1999)
  • Predseda Pápežskej komisie pre kultúrne dedičstvo Cirkvi
    (2003 – 2007)
  • Titulárny biskup z Tortibulum
    (1989 – 1999)
  • Biskup z Albana
    (1999 – 2004)
  • Prefekt Apoštolskej signatúry
    (2004 – 2008)
  • Veľkňaz Arcibaziliky sv. Jána v Lateráne
Biografické údaje
Narodenie17. apríl 1940 (84 rokov)
Poli, Lazio Taliansko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka19. júl 1964 (24 rokov)
Vittoria Longa
Biskup
MenovanieJán Pavol II.
Konsekrácia13. máj 1989 (49 rokov)
SvätiteľMichele Giordano
Emeritný neapolský arcibiskup
Kardinál
Menovanie24. marec 2006 (65 rokov)
Benedikt XVI.
Stupeňkardinál-kňaz
(2006 – dodnes)
Titulárny kostolSan Pier Damiani ai Monti di San Paolo
Odkazy
Agostino Vallini na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Agostino Vallini

Agostino Vallini (* 17. apríl 1940, Poli, Lazio, Taliansko) je taliansky rímskokatolícky kardinál. Kardinálom je od roku 2006. V rokoch 20082017 pôsobil ako generálny vikár Ríma. Je tiež emeritným veľkňazom Arcibaziliky sv. Jána v Lateráne.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Agostino Vallini sa narodil v Poli neďaleko Ríma, ale ako dieťa sa so svojou rodinou presťahoval do Barry neďaleko Neapola. Študoval na Veľkom arcibiskupskom seminári v Neapole a na Pápežskom teologickom seminári v južnom Taliansku, kde získal licenciát z teológie. Vallini tiež navštevoval Pápežskú Lateránsku univerzitu v Ríme, kde získal doktorát z kánonického a občianskeho práva dizertačnou prácou o novom Kódexe kánonického práva.

Kňazskú vysviacku prijal biskup Vittorio Longo 19. júla 1964. Potom vyučoval kánonické právo na svojej alma mater, Teologickej fakulte južného Talianska. V rokoch 19711978 vyučoval cirkevné právo na Pápežskej Lateránskej univerzite a zároveň pôsobil ako poradca pre Federáciu talianskych katolíckych univerzít, hnutie Seguimi a Úniu hlavných rehoľných predstavených Talianska. Neskôr sa stal rektorom Hlavného arcibiskupského seminára v Neapole a regionálnym radcom katolíckej akcie. Po návrate do Neapola v roku 1978 sa stal rektorom hlavného seminára až do roku 1987, kedy nastúpil na post dekana kampusu S. Tommaso d'Aquino, kde pokračoval vo vyučovaní.

Dňa 23. marca 1989 bol Vallini vymenovaný za pomocného biskupa Neapola a titulárneho biskupa v Tortibulu pápežom Jánom Pavlom II. Biskupskú konsekráciu prijal nasledujúceho 13. mája od kardinála Michele Giordana s arcibiskupmi Luigim Diligenzom a Antoniom Ambrosaniom, ktorí slúžili ako spolusvätitelia, v Neapolskej katedrále. Vallini bol vymenovaný za diecézneho biskupa Albano 13. novembra 1999. 27. mája 2004 bol vymenovaný za prefekta Apoštolskej signatúry. Ako prefekt Signatúry pôsobil ako najvyšší súdny orgán pod pápežom v Cirkvi.

Po smrti Jána Pavla II. 2. apríla 2005 Vallini a všetci významní predstavitelia Vatikánu automaticky stratili svoje pozície. Za prefekta Apoštolskej signatúry ho potvrdil 21. apríla pápež Benedikt XVI. Pápež Benedikt ho v konzistóriu 24. marca 2006 vymenoval za kardinála-diakona S. Pier Damiani ai Monti di S. Paolo.

Vallini bol vymenovaný za generálneho vikára Jeho Svätosti pre Rímsku diecézu dňa 27. júna 2008 ako nástupcu Camilla Ruiniho.[1] Ako generálny vikár bol v mene pápeža zodpovedný za Rímsku diecézu. Bol tiež veľkňazom Lateránskej baziliky a veľkým kancelárom Pápežskej Lateránskej univerzity.

Vallini slúži ako člen Kongregácie pre kauzy svätých ; Kongregácia pre biskupov ; Kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života ; Kongregácia pre evanjelizáciu národov. Pôsobí aj ako člen Pápežskej rady pre legislatívne texty a správu dedičstva Apoštolskej stolice a Kardinálskej rady pre štúdium organizačných a ekonomických záležitostí Svätej stolice. Tieto členstvá môže držať až do svojich 80. narodenín.

Dňa 18. septembra 2012 pápež Benedikt XVI. vymenoval Valliniho za jedného zo synodálnych otcov Synody biskupov o novej evanjelizácii.

Bol jedným z kardinálov, ktorí sa zúčastnili na pápežskom konkláve v roku 2013, ktoré zvolilo pápeža Františka.[2]

Dňa 26. marca 2017 pápež František prijal rezignáciu na funkciu rímskeho vikára a veľkňaza sv. Jána v Lateráne. Dňa 30. septembra ho František vymenoval za člena Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry.

Dňa 4. novembra 2017 pápež František vymenoval kardinála Valliniho za pápežského legáta pre Baziliky svätého Františka z Assisi a Panny Márie Anjelskej, obe v Assisi v Taliansku.

Názory[upraviť | upraviť zdroj]

AIDS a antikoncepcia[upraviť | upraviť zdroj]

Distribúcia kondómov v školách v kontexte boja proti AIDS bagatelizuje sexualitu a vzdelávanie a podľa Valliniho proti nemu musia bojovať znepokojení rodičia. V oficiálnom vyhlásení reagoval na rozhodnutie civilných úradov provincie Rím povoliť distribúciu kondómov z automatov na stredných školách (pozri náboženstvo a AIDS).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kardinál Agostino Vallini nový rímsky vikár [online]. [Cit. 2015-09-20]. Dostupné online.
  2. Zoznam kardinálov vstupujúcich do konkláve podľa ich príslušného poradia priorít (biskupov, kňazov, diakonov)] (v taliančine) [online]. [Cit. 2015-09-20]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]