Aircraft Manufacturing Company

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Aircraft Manufacturing Company (Airco) bola britská spoločnosť, ktorá sa zaoberala výrobou lietadiel predovšetkým v období 1. svetovej vojny. Firmu založil George Holt Thomas v roku 1912 v Hendone v severnej časti Londýna.

O dva roky neskôr sa stal vo firme hlavným konštruktérom Geoffrey de Havilland. Ním navrhnuté typy lietadiel sú označované iniciálami D.H. (alebo DH). Prvým úspešným letúnom bol stíhač s tlačnou vrtuľou Airco D.H.2 v roku 1916, ktorý napomohol prelomiť nadvládu nemeckých lietadiel na začiatku vojny. Firma vyrobila niekoľko tisíc letunov, medzi najúspešnejšie patril cvičný D.H.6, typ D.H.4 sa zas stal uznávaným bombardérom v 1. svetovej vojne. Typy D.H.16 a D.H.18 s úspechom používali prvé letecké dopravné spoločnosti Aircraft Transport a Travel Limited založené v Spojenom kráľovstve, ktoré taktiež vlastnil George Holt Thomas.

Po skončení vojny sa firma dostala do finančných problémov kvôli prílišnej dôvere vedenia spoločnosti v pokračujúce objednávky armády na nové letuny, až nakoniec v roku 1920 vyhlásila bankrot. Zvyšok spoločnosti odkúpil de Havilland a zmenil jej názov na de Havilland Aircraft Company, pod ktorým potom úspešne fungovala až do roku 1959.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Airco