Portál:Letectvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 264 článkov.
Letecký portál

Letectvo je súhrn činností, zariadení a organizácií, ktorých cieľom je využitie vzdušného priestoru (vzduchového obalu Zeme) na lety leteckých dopravných prostriedkov, prípadne aj kozmických dopravných prostriedkov na lety do kozmického priestoru. Letecká doprava (resp. preprava) alebo vzdušná doprava (resp. preprava) je doprava (resp. preprava) vykonávaná vo vzdušnom priestore.

V súčasnosti, keď je väčšina lietadiel ťažších ako vzduch, ide najmä o lietanie lietadiel a helikoptér. Po anglicky sa tento odbor nazýva „aviation“, v slovenčine „aviatika“, čo väčšinou označuje všeobecne letectvo na Zemi.

Pojem „aeronautika“ (vzduchoplavba, vzduchoplavectvo) vznikol na začiatku letectva, keď po prvom vzlete teplovzdušného balóna bratov Montgolfierovcov vo Francúzsku, boli známe iba lietadlá ľahšie ako vzduch, čiže balóny a vzducholode.

Odporúčaný článok

Boeing KC-135 Stratotanker je vojenské lietadlo určené pre dopĺňanie paliva iných lietadiel vo vzduchu. Okrem dopĺňania paliva môže slúžiť aj na prepravu cestujúcich a nákladu. Bolo, rovnako ako jeho civilná dopravná verzia Boeing 707, vyvinutý z prototypu Boeing 367-80. KC-135 bol prvým tankovacím lietadlom s prúdovým pohonom v USAF. Toto lietadlo nahradilo staršie lietadlá Boeing KC-97 Stratotanker. Lietadlo bolo počas svojej služby často modernizované, vrátane celkovej výmeny všetkých motorov. KC-135 bol pôvodne určený na dopĺňanie paliva počas letu strategických bombardérov, ale bol intenzívne používaný aj vo Vietnamskej vojne a neskorších konfliktov, ako bola napríklad operácia Púštna búrka, aby predĺžil dolet a výdrž vo vzduchu stíhacím lietadlám a bombardérom amerického letectva, námorníctva a námornej pechoty.

Zaujímavosti
  • ...v súčasnosti môžu dva stroje B-2 podniknúť útok, ktorý by predtým vyžadoval nasadenie 32 strojov F-16, 16 strojov F-15 a 27 ďalších pomocných lietadiel.
  • ...vrtuľník Mil Mi-26 má priestrannejší trup než lietadlo C-130 Hercules a je najväčším sériovo vyrábaným vrtuľníkom na svete.
  • ...do vývoja bombardéra B-29 boli investované 3 miliardy dolárov.

ďalšie zaujímavosti...

Vybraný citát
„Pre každého je dosť ťažké vytýčiť si smer činnosti a držať sa ho, najmä tvárou v tvár túžbam priateľov, ale pre letca je dvojnásobne ťažké zostať na zemi a čakať na správny okamih na vzlietnutie.“Glenn Curtiss
Pomôžte nám

Vytvoriť: Gloster Gladiator, Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim, Douglas B-18 Bolo, Short Stirling, Handley Page Halifax, Short Sunderland, Supermarine Walrus, Westland Lysander, Nakadžima B5N, Micubiši G4M, Junkers Ju 86, Junkers Ju 188, LaGG-1, Iliušin Il-10, Airbus Beluga, Airbus A400M, Tupolev Tu-214, Amerika Bomber, Mil Mi-6, Mil Mi-10, Mil V-12, Šen-jang J-6, Schempp-Hirth Discus, Hawker Siddeley Harrier, British Aerospace Sea Harrier a ďalšie...

Rozšíriť alebo vylepšiť: Ornitoptéra, North American X-15, Distinguished Flying Cross (USA), British Taylorcraft Auster, Cessna 172, Lockheed Martin, Mil Mi-8, Star Alliance, Vystužená vzducholoď, Nevystužená vzducholoď, Douglas Aircraft Company, Blohm & Voss Bv 143, Letisko Senica, Letisko Trenčín, Messerschmitt Me 323, Mil Mi-26, Mil Mi-28, TAROM, Suchoj Superjet 100, Letisko, Lietadlová loď, Distinguished Flying Cross, Northrop Grumman B-2 Spirit, Tupolev Tu-4, Dejiny letectva, Dopravné lietadlo a ďalšie...

Zoznamy
Ocenené články

Dobré články Čo to je?


Príbuzné portály

Kozmonautický portál
 
Obrázok týždňa



Autor: MC2 Timothy Schumaker/U.S. Navy
Lietadlá Boeing F/A-18E Super Hornet akrobatickej skupiny Blue Angels amerického námorníctva.


ďalšie obrázky...

Vybraná osobnosť

Francis Gary Powers (* 17. august 1929, Jenkins – † 1. august 1977, Los Angeles) bol americký pilot, ktorého počas studenej vojny zostrelili nad Sovietskym zväzom pri prieskumnom lete s výškovým špionážnym lietadlom Lockheed U-2 v službách CIA. Okolnosti tohto zostrelu sa stali známe ako aféra U-2. Neskôr Powers pracoval ako pilot vrtuľníka pre stanicu KNBC v Los Angeles, kde v roku 1977 zahynul pri havárii helikoptéry.

Narodil sa 17. augusta 1929 v mestečku Jenkins v americkom štáte Kentucky. Študoval na Milligan College v Tennessee. V roku 1950 vstúpil do Vzdušných síl USA (United States Air Force) a slúžil u 468. strategickej stíhacej letky (468th Strategic Fighter Squadron) ako pilot lietadla F-84 Thunderjet na Turnerovej základni v Georgii a tiež v Kórei. Vzhľadom na svoje výkony na jednomotorovom prúdovom lietadle ho oslovila americká spravodajská služba CIA (Central Intelligence Agency) na spoluprácu. Ponuku prijal a v roku 1956 sa stal pilotom výškového prieskumného lietadla Lockheed U-2.

Powers pracoval pre CIA štyri roky. Dňa 1. mája 1960 jeho lietadlo U-2 zostrelila salva niekoľkých protilietadlových rakiet nad územím Sovietskeho zväzu, neďaleko Sverdlovska (dnešný Jekaterinburg). Táto udalosť a dianie, ktoré nasledovalo, sa stali známe ako aféra U-2. Powersa v ZSSR odsúdil najvyšší vojenský súd na 10 rokov pobytu v pracovných táboroch za špionáž, ale po dvoch rokoch ho na Glienicker Brücke (tzv. moste špiónov) vymenili za sovietskeho špióna Rudoľfa Abeľa, ktorého chytili Američania.

Kategórie

Vyhľadávanie:
Správcovia portálu
Ostatné portály