Zoznam najrušnejších letísk v Európe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Letiská s počtom pasažierov cez 100 000 ročne

Toto je zoznam najrušnejších letísk v Európe podľa počtu cestujúcich v roku 2015. Pasažierom sa rozumie osoba, ktorá pristane na letisku, odletí, alebo prestupuje. Zoznam obsahuje 50 najrušnejších letísk v Európe, vrátane Turecka.

S odstupom najväčšie európske letisko je londýnske Heathrow Airport s takmer 75 mil. pasažiermi. Spolu s piatimi ďalšími letiskami (Gatwick, Stansted, Luton, London City, Southend) tvorí Londýn najväčší svetový letiskový systém s približne 155,5 miliónmi pasažiermi ročne. Údaje v zozname pochádzajú z verejných zdrojov združenia Airports Council International.

Štatistiky z rokov 2011 a 2015[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Krajina Letisko Mesto Počet cestujúcich
2011 2015
1 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Heathrow Londýn 69 433 230 74 985 748
2 Francúzsko Francúzsko Paríž-Charles de Gaulle Paríž 60 970 551 65 766 986
3 Turecko Turecko Istanbul-Atatürk Istanbul 37 452 187 61 322 729
4 Nemecko Nemecko Frankfurt Frankfurt 56 436 255 61 032 022
5 Holandsko Holandsko Amsterdam-Schiphol Amsterdam 49 755 252 58 285 118
6 Španielsko Španielsko Madrid-Barajas Madrid 49 671 270 46 824 838
7 Nemecko Nemecko Mníchov Mníchov 37 763 701 40 981 522
8 Taliansko Taliansko Rím-Fiumicino Rím 37 651 700 40 463 208
9 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Gatwick Londýn 33 674 264 40 269 087
10 Španielsko Španielsko Barcelona-El Prat Barcelona 34 398 226 39 711 237
11 Rusko Rusko Moskva Šeremetievo Moskva 22 555 000 31 279 508
12 Rusko Rusko Moskva-Domodedovo Moskva 25 701 610 30 504 515
13 Francúzsko Francúzsko Paríž-Orly Paríž 27 139 076 29 664 993
14 Turecko Turecko Istanbul-Sabiha Gökçen Istanbul 12 749 230 28 112 438
15 Turecko Turecko Antalya Antalya 25 113 635 27 724 249
16 Dánsko Dánsko Kodaň Kodaň 22 725 517 26 610 332
17 Švajčiarsko Švajčiarsko Zürich Zürich 24 337 954 26 281 228
18 Írsko Írsko Dublin Dublin 18 741 095 25 049 335
19 Nórsko Nórsko Oslo-Gardermoen Oslo 21 103 623 24 678 195
20 Španielsko Španielsko Palma de Mallorca Palma de Mallorca 22 726 707 23 745 023
21 Belgicko Belgicko Brusel Brusel 18 786 034 23 460 018
22 Švédsko Švédsko Štokholm-Arlanda Štokholm 19 069 065 23 142 536
23 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Manchester Manchester 18 892 756 23 136 047
24 Rakúsko Rakúsko Viedeň-Schwechat Viedeň 21 106 292 22 775 054
25 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Stansted Londýn 18 052 843 22 519 178
26 Nemecko Nemecko Düsseldorf Düsseldorf 20 339 466 22 476 685
27 Nemecko Nemecko Berlín-Tegel Berlín 16 919 820 21 005 196
28 Portugalsko Portugalsko Lisabon-Portela Lisabon 14 805 624 20 090 418
29 Taliansko Taliansko Miláno-Malpensa Miláno 19 303 131 18 582 043
30 Grécko Grécko Atény Atény 14 446 963 18 086 894
31 Fínsko Fínsko Helsinki-Vantaa Helsinki 14 865 871 16 422 266
32 Rusko Rusko Moskva-Vnukovo Moskva 8 197 162 15 815 129
33 Švajčiarsko Švajčiarsko Ženeva Ženeva 13 111 741 15 772 081
34 Nemecko Nemecko Hamburg Hamburg 13 558 261 15 610 072
35 Španielsko Španielsko Malaga Malaga 12 823 117 14 404 206
36 Rusko Rusko Petrohrad-Pulkovo Petrohrad 9 610 767 13 501 454
37 Turecko Turecko Ankara-Esenboga Ankara 8 485 467 12 326 869
38 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Luton Londýn 9 513 704 12 263 505
39 Turecko Turecko Izmir Izmir 8 523 533 12 139 788
40 Česko Česko Praha-Ruzyně Praha 11 788 629 12 030 928
41 Francúzsko Francúzsko Nice-Côte d'Azur Nice 10 422 073 12 016 730
42 Poľsko Poľsko Varšava Varšava 9 337 456 11 206 700
43 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Edinburgh Edinburgh 9 385 245 11 114 587
44 Španielsko Španielsko Gran Canaria Las Palmas de Gran Canaria 10 538 829 10 627 218
45 Španielsko Španielsko Alicante-El Altet Alicante 9 913 764 10 575 288
46 Nemecko Nemecko Stuttgart-Echterdingen Stuttgart 9 226 546 10 512 225
47 Taliansko Taliansko Bergamo/Miláno-Orio al Serio Bergamo/Miláno 8 419 948 10 404 625
48 Nemecko Nemecko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom 9 623 398 10 338 375
49 Maďarsko Maďarsko Budapešť Budapešť 8 920 653 10 298 963
50 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Birmingham Birmingham 8 616 296 10 187 122

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]