Zoznam najrušnejších letísk v Európe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
letiská s počtom pasažierov cez 100 000 ročne

Toto je zoznam najrušnejších letísk v Európe podľa počtu cestujúcich v roku 2011. Pasažierom sa rozumie osoba, ktorá pristane na letisku, odletí, alebo prestupuje.

S odstupom najväčšie európske letisko je londýnske Heathrow Airport so skoro 70 mil. pasažiermi v roku 2011. Spolu s piatimi ďalšími letiskami (Gatwick, Stansted, Luton, London City, Southend) tvorí Londýn najväčší svetový letiskový systém s 127 miliónmi pasažierov ročne, pred New Yorkskými letiskami (107 mil. pasažierov). Údaje v zozname pochádzajú z verejných zdrojov združenia Airports Council International.

Štatistiky v roku 2011[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Krajina Letisko Mesto Počet cestujúcich
1 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Heathrow Londýn 69 433 230
2 Francúzsko Francúzsko Paríž-Charles de Gaulle Paríž 60 970 551
3 Nemecko Nemecko Frankfurt Frankfurt 56 436 255
4 Holandsko Holandsko Amsterdam-Schiphol Amsterdam 49 755 252
5 Španielsko Španielsko Madrid-Barajas Madrid 49 671 270
6 Nemecko Nemecko Mníchov Mníchov 37 763 701
7 Taliansko Taliansko Rím-Fiumicino Rím 37 651 700
8 Turecko Turecko Istanbul-Atatürk Istanbul 37 452 187
9 Španielsko Španielsko Barcelona-El Prat Barcelona 34 398 226
10 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Gatwick Londýn 33 674 264
11 Francúzsko Francúzsko Paríž-Orly Paríž 27 139 076
12 Rusko Rusko Moskva-Domodedovo Moskva 25 701 610
13 Turecko Turecko Antalya Antalya 25 113 635
14 Švajčiarsko Švajčiarsko Zürich Zürich 24 337 954
15 Španielsko Španielsko Palma de Mallorca Palma de Mallorca 22 726 707
16 Dánsko Dánsko Kodaň Kodaň 22 725 517
17 Rusko Rusko Moskva Šeremetievo Moskva 22 555 000
18 Rakúsko Rakúsko Viedeň-Schwechat Viedeň 21 106 292
19 Nórsko Nórsko Oslo-Gardermoen Oslo 21 103 623
20 Nemecko Nemecko Düsseldorf Düsseldorf 20 339 466
21 Taliansko Taliansko Miláno-Malpensa Miláno 19 303 131
22 Švédsko Švédsko Štokholm-Arlanda Štokholm 19 069 065
23 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Manchester Manchester 18 892 756
24 Belgicko Belgicko Brusel Brusel 18 786 034
25 Írsko Írsko Dublin Dublin 18 741 095
26 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Stansted Londýn 18 052 843
27 Nemecko Nemecko Berlín-Tegel Berlín 16 919 820
28 Fínsko Fínsko Helsinki-Vantaa Helsinki 14 865 871
29 Portugalsko Portugalsko Lisabon-Portela Lisabon 14 805 624
30 Grécko Grécko Atény Atény 14 446 963
31 Nemecko Nemecko Hamburg Hamburg 13 558 261
32 Švajčiarsko Švajčiarsko Ženeva Ženeva 13 111 741
33 Španielsko Španielsko Malaga Malaga 12 823 117
34 Turecko Turecko Istanbul-Sabiha Gökçen Istanbul 12 749 230
35 Česko Česko Praha-Ruzyně Praha 11 788 629
36 Španielsko Španielsko Gran Canaria Las Palmas de Gran Canaria 10 538 829
37 Francúzsko Francúzsko Nice-Côte d'Azur Nice 10 422 073
38 Španielsko Španielsko Alicante-El Altet Alicante 9 913 764
39 Nemecko Nemecko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom 9 623 398
40 Rusko Rusko Petrohrad-Pulkovo Petrohrad 9 610 767
41 Nemecko Nemecko Stuttgart-Echterdingen Stuttgart 9 226 546
42 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Luton Londýn 9 513 704
43 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Edinburgh Edinburgh 9 385 245