Vojenské lietadlo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
F-15E pri vypúšťaní laserom navádzanej protibunkrovej bomby GBU-28 Bunker Buster.

Vojenské lietadlo je lietadlo využívané ozbrojenými silami či inou ozbrojenou skupinou akéhokoľvek typu. Vojenské lietadlá môžeme deliť na bojové a nebojové.

  • Bojové lietadlá: sú určené predovšetkým na útoky proti vojenským cieľom protivníka, či už ide o vojenské vybavenie alebo živú silu. Zväčša sa nachádzajú vo výzbroji ozbrojených síl, no v niektorých prípadoch slúžili/slúžia v rôznych polovojenských a povstaleckých organizáciách (napr. upravené lietadlá Zlín Z-143 vo výzbroji LTTE).
  • Nebojové lietadlá: neslúžia primárne na boj, no môžu mať výzbroj na vlastnú ochranu. Plnia rôzne podporné funkcie, ako napr. transport materiálu, výcvik, prieskum a i. V dnešnej dobe veľkú časť týchto úloh môžu vykonávať civilné spoločnosti spolupracujúce s ozbrojenými silami.

Bojové lietadlá[upraviť | upraviť zdroj]

Britské lietadlo z čias 2. svetovej vojny Supermarine Spitfire

Od vzniku vojenského letectva sa bojové lietadlá delia v zásade do dvoch hlavných kategórií – na stíhacie lietadlá a bombardéry. Medzi stíhacie lietadlá sa radia známe modely z čias 2.svetovej vojny ako britský Supermarine Spitfire, nemecký Messerschmitt Bf 109 a i. Z novších modelov možno uviesť základný variant americkej F-15 či ruského (sovietskeho) Su-27. Bombardéry možno deliť podľa nosnosti a doletu (ľahké, stredné, ťažké), alebo účelu (strmhlavé, torpédové, taktické, strategické a i.).

Medzi bojové lietadlá sa radia aj bojové vrtuľníky ako európsky Tiger, či ruské modely Mi-28 a Ka-50/Ka-52. Taktiež sem možno zaradiť lietadlá určené na hliadkovanie nad vodnými plochami schopné útočiť na hladinové a podhladinové ciele (napr. americký S-3 Viking). Ďalšiu kategóriu predstavujú transportné lietadlá upravené pre útoky na pozemné ciele (napr. americké lietadlá AC-47 Puff the Magic Dragon a AC-130 Spectre).

Moderné švédske bojové lietadlo JAS-39 Gripen

Po páde Železnej opony z dôvodu zníženia výdavkov na zbrojenie (a vďaka technologickému pokroku) prevládli snahy o „zjednotenie“ stíhacích a útočných lietadiel do jednej kategórie. Prvé stroje novej kategórie viacúčelových bojových lietadiel vznikli modernizáciou už zavedených typov. Veľmi úspešná sa ukázala byť ruská rodina lietadiel Su-30, ktoré vznikli na základne Su-27. Obdobným procesom prešli aj americké F-15, a to aj napriek tomu, že pôvodne bolo lietadlo určené výhradne na vzdušný boj. Tak vznikol variant F-15E Strike Eagle (niekedy označovaný Bomber Eagle, v skratke Beagle). Najnovším modelom založeným na F-15 je F-15SE Silent Eagle s prvkami technológie stealth. Medzi viacúčelové lietadlá sa radí väčšina novovzniknutých modelov, ako francúzsky Rafale, paneurópsky Eurofighter Typhoon, americké F-22 a F-35, či ruský Suchoj T-50.

Nebojové lietadlá[upraviť | upraviť zdroj]

Najznámejšie lietadlo kategórie AWACS E-3

Nebojové lietadlá plnia rôzne podporné a špeciálne úlohy na bojisku ako aj mimo neho. Vznikajú zväčša konverziou civilných lietadiel, no vznikol aj celý rad špecializovaných strojov (napr. prieskumné lietadlá U-2, SR-71 a i.). Medzi nebojové lietadlá možno zaradiť napr. cvičné (aj keď mnohé typy ako československý L-39 či britský Hawk sú schopné plniť bojové úlohy), transportné či prieskumné lietadlá, vzdušné tankery, lietadlá včasného varovania (AWACS) a i.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Military Aircraft and Aircraft Equipment Tutorials [online]. [Cit. 2010-11-05]. Dostupné online. Archivované 2010-11-06 z originálu. (po anglicky)
  • Lietadlá - vojenské a civilné lietadlá [online]. [Cit. 2010-11-05]. Dostupné online.