Al-džamá’atu 'l-islámíjatu (Ázia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

(Al-)džamá’atu 'l-islámíjatu alebo (Al-)džamá’a al-islámíja (v médiách často nesprávne Džamá islámíja alebo Džamáa islámíja; preklady a prepisy pozri Al-džamá’atu 'l-islámíjatu) je teroristická organizácia, ktorá spolupracuje s teroristickou sieťou al-Káida a bojuje za vytvorenie islamského štátu na území južného Thajska, Malajzie, Indonézie a južných Filipín.

Mediálne zrejme najznámejším vodcom skupiny Al-džamá’atu 'l-islámíjatu bol Malajzijčan Noordin Top, zabitý pri policajnej razii na Jáve v roku 2009.[1] Tento terorista sa prihlásil k zodpovednosti za bombové útoky na reštaurácie na indonézskom ostrove Bali v roku 2005, s bilanciou 20 obetí.

Noordin bol takisto obviňovaný z vedúcej úlohy v ďalších atentátoch na Bali. Tie v roku 2002 pripravili o život 202 ľudí, prevažne austrálskych turistov. Pripisujú sa mu aj útoky v rokoch 2003-2004, ktoré si v indonézskej metropole Jakarta vyžiadali vyše 20 mŕtvych.

Podľa politických analytikov Noordin a jeho stúpenci vytvorili aj ďalšiu organizáciu, ktorá údajne vznikla v dôsledku sporov vnútri Al-džamá’atu 'l-islámíjatu ohľadne atentátov, ktoré zabíjali aj nevinných moslimov. Noordinovo nové zoskupenie dostalo meno Tanzím káidat al-džihád (Tanzim Qaedat al-Jihad, Organizácia pre základňu svätej vojny) a jeho pôsobnosť sa vzťahuje na Indonéziu, Malajziu, Brunej a Filipíny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. správa TASR: Testy DNA potvrdili smrť teroristického vodcu Núrdína Topa

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Džamá islámíja na českej Wikipédii.