Alex Turner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alex Turner v 2012

Alexander David Turner (* 6. január 1986) je lídrom skupiny Arctic Monkeys a The Last Shadow Puppets. V oboch skupinách pôsobí ako spevák, gitarista a skladateľ. V Arctic Monkeys je hlavným textárom, v The Last Shadow Puppets píše texty spolu s Milesom Kaneom (The Rascals).

Formovanie Arctic Monkeys[upraviť | upraviť zdroj]

Turner je synom učiteľa hudobnej výchovy a učiteľky nemeckého jazyka narodeným v Sheffielde na severe Anglicka, čo vysvetľuje jeho prízvuk typický pre túto oblasť. V decembri roka 2002 po ukončení štúdií sa v anglickom Sheffielde znudení chlapci rozhodli, že si založia skupinu. Gitár sa ujali susedia Alex Turner a Jamie Cook, bubeníkom sa chcel stať kamarát z detstva Matt Helders a basgitaristu Andyho Nicholsona našli v neďalekom mestečku Suburbia. Začali hrať indie rock, ktorý sa v ich čase výrazne rozšíril. Ich nezávislosť im dala možnosť vytvárať svoj osobitý štýl, plný chytľavých melódií. Arctic Monkeys šance využili a k chytľavej hudbe pridali aj svoju umeleckú stránku.

Aby Arctic Monkeys na britskom trhu uspeli, museli prísť s nejakou novinkou. Nakoniec sa rozhodli nahrať album plný chytľavých pesničiek, čiže potencionálnych hitov. Prvý album, Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not so skladbami ako „When The Sun Goes Down“ alebo „Mardy Bum“, bol veľmi očakávaný a keď v roku 2006 prišiel na trh, okamžite zlomil rekord ako najpredávanejší britský debut v histórii. Predčili tak aj legendárny Oasis. Druhé CD Favourite Worst Nightmare vyšiel o rok neskôr a na albume sa objavili hity ako „Fluorescent Adolescent“ a „Teddy Picker“. Okrem albumu Arctic Monkeys vydali single ako „Who The Fuck Are Arctic Monkeys“ alebo „Leave Before the Lights Come On“.

The Last Shadow Puppets[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku októbra 2007 Alex Turner vyhlásil, že sa chystá nahrať album s kamarátom Milesom Kanem a producentom Jamesom Fordom, ktorý produkoval aj druhý album Arctic Monkeys, na ktorom sa podieľal okrem iných aj Miles Kane, konkrétne v poslednej skladbe „505“. Kane, ktorý Arctic Monkeys podporuje a sám je frontmanom skupiny The Rascals, naplánoval projekt a mohlo sa začať nahrávať. Duo sa najprv volalo Turner & Kane, ale nakoniec názov zmenilo na The Last Shadow Puppets. Prvý singel a celý album dostal názov The Age Of The Understatement, ktorého predaj začal 21. apríla 2008. Dva dni predtým mala skupina prvý koncert v Portsmouthe. Recenzie albumu boli skôr pozitívne, aj keď istá časť fanúšikov Arctic Monkeys a The Rascals tento projekt príliš nepodporuje.[chýba zdroj] Album bol nominovaný na Nationwide Mercury Prize 2008, čo bola pre Turnera tretia nominácia po sebe, ale úspech Turnera v roku 2006 s prvým albumom Arctic Monkeys sa opäť neopakoval a cenu im prebrali Elbow. Ale aj napriek tomu už majú jednu cenu "vo vrecku" - Mojo Award v kategórii Breakthrough Artist. Skoro bude okupovať pulty nový singel „My Mistakes Were Made For You“, ktorý nasleduje predchádzajúci singel „Standing Next To Me“, ktorého klip mal u fanúšikov skvelé ohlasy. Čo sa týka druhého albumu, Miles Kane zo začiatku tvrdil, že sa bude chystať v budúcom roku 2009, ale nedávno priznal, že koncertovanie s oboma kapely ho príliš vyčerpáva a dva albumy v jednom roku už nechce vydať (album The Rascals Rascalize vyšlo tento rok v júni) a vyzerá to, že dá prednosť The Rascals.