Alvis Stormer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alvis Stormer
Vozidlá protivzdušnej obrany Stormer HVM z The Royal Artillery na cvičení MedMan

Vozidlá protivzdušnej obrany Stormer HVM z The Royal Artillery na cvičení MedMan

Základná charakteristika
Posádka
Dĺžka 5,27 m
Šírka 2,76 m
Výška 2,49 m
Hmotnosť 12.7 tony
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie
Hlavná zbraň
Sekundárne zbrane
Pohon a pohyb
Pohon 6-dobý vznetový motor Perkins T6 3544
186 kW (250 k)
Odpruženie torzné
Max. rýchlosť po ceste 80 km/h
Pomer výkon/hmotnosť
Dojazd 650 km
Priechodnosť

Alvis Stormer je vojenské obrnené vozidlo vyrobené britskou spoločnosťou Alvis Vickers, v súčasnosti známej ako BAE Systems Land & Armaments. Stormer vznikol vývojom rodiny pásových bojových vozidiel rozviedky, ako sú Scorpion, Scimitar, Spartan atď. V podstate ide o ich väčšiu a modernizovanú verziu s dodatočným kolesom na každej strane.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

V 70. rokoch 20. storočia vyvinulo britské ministerstvo obrany prototyp nového bojového vozidla, ktoré bolo zväčšenou verziou pásového obrneného transportéru FV103 Spartan. Nové vozidlo sa od svojho predchodcu odlišovalo tým, že malo na každej strane pridané jedno koleso. Vozidlo tiež získalo nový motor, prevodovku a odpruženie. To prakticky zdvojnásobilo nosnosť Spartanu a poskytlo oveľa všestrannejšiu platformu pre ďalší vývoj. Mal to byť univerzálny obrnený transportér alebo platforma bojových vozidiel. Prototypy vyzbrojené 7,62 mm guľometom nad veliteľským stanovišťom prešli mnohými testami a skúškami.

V 70. rokoch predalo ministerstvo obrany spoločnosti Alvis Vehicles konštrukčné práva na toto nové vozidlo. Firma Alvis Vehicles nazvala vozidlo Stormer a v roku 1981 oznámila, že ho bude ďalej vyvíjať. Čoskoro po tomto oznámení objednala Malajzia prvých 25 obrnených transportérov Stormer. Ako veliteľské vozidlo na podporu svojich tankov Chieftain ho zakúpil aj Omán. Stormer bol prvýkrát predstavený v roku 1987 ako FV4333.

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Stormer HVM (High Velocity Missile) je upravený variant, ktorý objednala britská armáda. Slúži ako mobilný systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu vybavený raketami Starstreak High-Velocity Missile. Primárnou úlohou Stormer HVM je chrániť pozemné sily a kľúčové zariadenia pred nízko letiacimi lietadlami, vrtuľníkmi a UAV (bezpilotné vzdušné prostriedky). Celkovo bolo objednaných 151 raketových systémov protivzdušnej obrany Stormer HVM. Tento systém protivzdušnej obrany vstúpil do služby v roku 1997.[1]

Stormer High Mobility Load Carrier (HMLC) je valníková verzia Stormeru vyvinutá na prepravu rôznych vojenských zásob na bojisko.

Shielder je valníkový variant vybavený americkým systémom kladenia mín M163 Volcano. V roku 1995 objednalo britské ministerstvo obrany celkom 29 Shielderov. Prvé vozidlá boli dodané britskej armáde v roku 1999.

Stormer 30 bol navrhnutý ako bojové vozidlo pechoty. Bol vybavený upravenou 30 mm vežou prieskumného obrneného vozidla Scimitar. Toto vozidlo nebolo nikdy sériovo vyrábané.[2]

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stormer HVM Starstreak High-Velocity Missile [online]. armyrecognition.com, [cit. 2024-02-10]. Dostupné online.
  2. Stormer [online]. militarytoday.com, [cit. 2024-02-10]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]