Amfiaraos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amfiaraos vo voze, mramorový reliéf, štvrté storočie pred Kr.

Amfiaraos alebo Amfiaráos (starogr. Αμφιάραος – Amfiaraos, lat. Amphiaraus) je v gréckej mytológii syn kráľa Oiklea, kráľ v Argu, jeden zo siedmich vojvodcov vojny Siedmi proti Tébam.

Amfiaraos syn kráľa Oiklea bol nadaný vešteckým umením. Keď argejský kráľ Adrastos – jeho švagor – zvolával vojsko proti Tébam, ukázalo sa, že Amfiaraos túto vojnu nepodporuje, ostatne nebola po vôli ani bohom. Amfiaraos sa odmietal ťaženia zúčastniť.

Vtedy do udalostí zasiahol Polyneikes, syn vyhnaného tébskeho kráľa Oidipa, ktorého brat Eteokles zbavil vlády v Tébach. Polyneikes navštívil Erifylé, Amfiaraovu manželku. Tá už predtým urovnávala spory medzi svojím manželom a svojim bratom. Na jej vplyv vsadil Polyneikés a na radu Tydea jej priniesol vzácny dar, kúzelný náhrdelník. Ten kedysi dávno darovala sama bohyňa Afrodita pramatke rodu Harmónii, manželke zakladateľa Téb Kadma. Za tento dar Erifylé potom manžela prehovorila a urovnala aj jeho spor medzi Adrastom a on sa k výprave proti Tébam pridal.

Bohovia zjavili mnohé znamenia proti tejto vojne, pridala sa k nim aj jedna neblahá udalosť: keď argejská armáda už tiahla na Téby, v Nemei, kde vládol kráľ Lykourgos, požiadali vojaci o vodu dievča, ktoré opatrovala nemluvňa. Bola to Hypsipylé, bývalá kráľovná na ostrove Lemnos, dcéra kráľa Thoanta. Tú Lemňanky v minulosti predali za trest do otroctva. Dieťa, ktoré opatrovala, bol kráľovský syn Ofeltes. Opatrovateľka ho položila na zem a šla vojakom ukázať prameň do blízkeho lesa. Medzitým sa priplazil veľký had a dieťa zahubil. Amfiaraos to považoval za ďalšie znamenie nepriazne bohov.

Vojsko zaujalo pozície pred bránami, každý z vojvodcov útočil na jednu zo siedmich brán mesta. Po útoku bol prvý zabitý Kapaneus, po ňom bol Tydeus zasiahnutý oštepom do brucha. Jeho ochrankyňa bohyňa Aténa si vyprosila u najvyššieho boha Dia zázračný nápoj na záchranu jeho života. Než sa však vrátila, zabil Amfiaraos tébskeho bojovníka a jeho rozpoltenú hlavu niesol Tydeovi. Ten k nej priložil ústa, aby vypil jeho mozog a tým zvýšil svoju silu a zachránil sa. V tom okamihu, keď to zazrela Aténa, zhnusene vyliala elixír života na zem. Tydeus následne zraneniam podľahol.

Tébania potom pod vedením Kreonta vyrazili do protiútoku a zahnali Argejčanov na útek. Amfiaraa, ktorý unikal vo svojom voze, prenasledovatelia už skoro dostali svojimi oštepmi, ale v tom zasiahol Zeus, udrel pred Amfiaraom do zeme blesk, ktorý roztvoril zem a Amfiaraos zmizol pod zemou, kde vraj ďalej vládne "ako živý medzi mŕtvymi".

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]