Aníbal Milhais

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aníbal Milhais
portugalský vojak
portugalský vojak
Narodenie9. júl 1895
Murça, Portugalsko
Úmrtie3. jún 1970 (74 rokov)
Murça, Portugalsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Aníbal Milhais

Aníbal Augusto Milhais (* 9. júl 1895 – † 3. jún 1970) bol portugalský vojak. Milhais si vďaka svojim činom v prvej svetovej vojne vyslúžil prezývku „vojak hodný miliónov iných“ (port. Soldado Milhões) a bol tiež jediný portugalský vojak bojujúci vo vojne, ktorý obdržal najvyššie štátne ocenenie, Rad veže a meča.

Milhais sa 9. apríla 1918 pri francúzskej rieke Leie zúčastnil prvého dňa bojov v rámci Ludendorffovej rozbiehajúcej sa operácie Georgette. Jeho úlohou bolo pomocou guľometu typu Lewis kryť ustupujúce portugalské a škótske jednotky. Milhais v krvavej bitke, v ktorej v priebehu pár hodín zahynulo 2 000 a zranenia utrpelo vyše 5 000 vojakov, preukázal neobvyklú odvahu, keď intenzívnou krycou paľbou dokázal sám odraziť dva nemecké útoky. Samotný Milhais sa dostal pod ťažký útok, no pre jeho mohutný odpor dospeli Nemci k presvedčeniu, že útočia na dobre opevnenú pozíciu, a tak sa ho rozhodli obísť, čím sa ocitol na nepriateľskom území obkolesený nemeckými vojakmi. Cestou z obkľúčenia zachránil v bažine uväzneného škótskeho majora a spoločne sa im po troch dňoch podarilo dosiahnuť spojenecké línie a tým sa zachrániť.

O niekoľko mesiacov neskôr sa Milhaisovi pomocou jeho guľometu podarilo opäť bez ďalšej pomoci zadržať nemecký útok a umožniť belgickej jednotke ústup do druhej línie zákopov bez toho, aby utrpeli jedinú stratu. Vďaka hláseniam zachráneného škótskeho dôstojníka a veliteľa belgickej jednotky sa o jeho činoch dozvedelo armádne velenie, na základe čoho bol neskôr priamo na bojisku pred zrakmi 15 000 spojeneckých vojakov vyznamenaný portugalským Radom veže a meča a francúzskym Radom čestnej légie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aníbal Milhais na anglickej Wikipédii.