Android TV

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo
Digitálny prehrávač médií ADT-1
Prostredie Android TV

Android TV je a smart TV platforma, ktorú vyvíja Google. Založená je na operačnom systéme Android 5.0 ("Lollipop") alebo novšom, vytvára interaktívny televízny zážitok cez 10-palcové používateľské rozhranie. Predstavená bola prvýkrát dňa 25. júna 2014 na Google I/O 2014 ako nasledovník Google TV.

Android TV môže byť zabudovaná do televíznych prijímačov a samostatných digitálnych prehrávačov. Používatelia majú prístup na Google Play Store na sťahovanie Android aplikácií, vrátane streamovacích služieb ako Netflix a Hulu, ako aj hier.[1] Platforma zdôrazňuje hlasové vyhľadávanie na rýchle nájdenie obsahu alebo na odpovedanie na otázky (napríklad ktoré filmy boli nominované na cenu akadémie v určitom roku).[2]

Televízne rozhranie je rozdelené zvislo na tri sekcie: odporúčania hore, ktoré sa menia na základe sledovaných titulov, mediálne aplikácie v strede a hry na spodu[3] V rozhraní sa dá navigovať pomocou herného ovládača, diaľkového ovládača alebo mobilnej aplikácie.[4] Android TV podporuje aj Google Cast, technológiu, ktorá je za prehrávačom Chromecast, ktorá umožňuje použiť mobilné zariadenie na výber a ovládanie prehrávania médií na TV.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. OPAM, Kwame. Google officially unveils Android TV [online]. The Verge, 2014-6-25, [cit. 2014-06-27]. Dostupné online. (anglicky)
  2. . Dostupné online.
  3. NEWMAN, Jared. The Promises and Perils of Android TV [online]. Time.com, 2014-6-26, [cit. 2014-06-27]. Dostupné online. (anglicky)
  4. a b BONNINGTON, Christina. With Android TV, Google Takes Another Shot at the Set-Top Box [online]. Wired, 2014-6-25, [cit. 2014-06-27]. Dostupné online. (anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Android TV na anglickej Wikipédii.