Ankarsrum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ankarsrum
Právna formaSpoločnosť s ručením obmedzeným
OdvetvieDomáce spotrebiče
Založená1655
SídloSmåland, Švédsko
PôvodŠvédsko
PriemyselElektrotechnický priemysel
Produkciakuchynské roboty
Slogan spoločnostiNaším cieľom je vyrábať najlepšie svetové kuchynské roboty.
WebAnkarsrum Original

Ankarsrum je švédska firma, zameriavajúca sa hlavne na výrobu kuchynských robotov a náhradných dielov. Je jednou z najstarších firiem vo Švédsku; bola založená už v roku 1655 a má viac ako 300-ročnú tradíciu. Sídli v Smålande. Vývoj, výrobu motorov i hliníkových komponentov realizuje vo vlastnej réžii.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Firma bola založená v roku 1655. Na začiatku 20. storočia bola známa ako výrobca sporákov na drevo, plyn a elektrinu. V roku 1968 ju kúpila spoločnosť Electrolux a následne došlo k zmene zamerania na výrobu elektrických motorov. Electrolux v tom čase vyrábal čističky vzduchu pre švédsku armádu a zároveň Mixer Electrolux Assistant. V tej dobe spoločnosť Ankarsrum získala značné odborné znalosti v oblasti elektrických motorov. V roku 1990 sa premenovala na Elmotor FHP. V roku 2001 ju od Elektroluxu kúpila firma AB Traction a vrátila jej pôvodné meno.

V súčasnosti je najvýznamnejším produktom firmy kuchynský robot Ankarsrum Original/Assistant.

Kuchynský robot Ankarsrum Original/Assistant[upraviť | upraviť zdroj]

Mixér vyvinul v roku 1939 Alvar Leningo. Prvý prístroj mal motor s výkonom 250 W a bol krémovej farby. Ankarsrum Original sa začal vyrábať v roku 1940 pod záštitou firmy Electrolux. V roku 1969 bola výroba presťahovaná do Ankarsrumu. V roku 2009 prebrala firma Ankarsrum od AB Traction všetky práva na výrobu mixérov, zvýšila výkon motoru na 800 W a v roku 2012 ich premenovala na Ankarsrum Original.

Roboty Ankarsrum sa neustále vyvíjajú, ale trvalo si zachovávajú rovnakú základnú konštrukciu a koncept. Zameniteľnosť súčiastok so staršími modelmi tak umožňuje nakupovať náhradné diely aj na 70 rokov staré modely.

V rokoch 1999-2006 získal tento kuchynský robot viacero ocenení ("Best in Test" v Råd & Rön, ICA-kuriren, Matmagasinet).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]