Anonymous (skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zástava skupiny Anonymos

Anonymous je anonymné a od seba nezávislé nehierarchické hnutie, ktoré sa do povedomia internetových komunít začalo dostávať v roku 2003 na základe automaticky generovaných prezývok prispievateľa na stránkach 4chan.org a im podobných. V rokoch 2010 a 2011 začali informácie o Anonymous prenikať aj do masmédií, čo bolo zapríčinené veľkým záujmom, ktorý vzbudila ich činnosť spojená s hacktivistickým obhajovaním WikiLeaks (Operácia odplata) alebo proti firme Sony (Operácia Sony). Podieľali sa aj na prevratoch v Tunisku a Egypte na začiatku roka 2011. V roku 2022 vyhlásili kybernetickú vojnu Rusku počas invázie na Ukrajine.

V súvislosti s Anonymous sa objavuje aj termín „Anon“, ktorý je skrátené slovo Anonymous. Medzi symboly Anonymous patrí maska Guya Fawkesa.

Protesty a činy Anonymous[upraviť | upraviť zdroj]

Anonymous je skupina z časti hackerov, ktorí prostredníctvom DDoS útokov zhadzujú vybrané weby, často cez softvér LOIC. Vyhlásenia a spontánne výzvy na demonštráciách veľkosti a možností Anonymous dospievali k mnohým verejným protestom s jasným posolstvom o nevyhnutnosti šírenia informácií (v roku 2008 to bol „Project Chanology“, kedy zhromaždenie Anonymous protestovalo proti praktikám scientológie, v roku 2009 sa Anonymous spoločne s iránskymi hackermi aktívne podieľali na demonštráciách v čase tamojších prezidentských volieb). Dňa 19. januára 2012 uskutočnila skupina v reakcii na uzavretie populárneho serveru Megaupload rad úspešných útokov na servery FBI, Bieleho domu, Universal Studios, MPAA , RIAA a iné. V roku 2012 Anonymous zaútočili aj na slovenské stránky štátu. V roku 2022 vyhlásili kybernetickú vojnu Rusku počas invázie na Ukrajine.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]