Antofagasta (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Antofagasta
mesto
Erb
Štát Čile Čile
Región Antofagasta
Provincia Antofagasta
Nadmorská výška 40 m n. m.
Súradnice 23°39′J 70°24′Z / 23,650°J 70,400°Z / -23.650; -70.400
Obyvateľstvo 345 420 (2012)
Založenie 22. október 1868
Primátor Karen Rojo Venegas
Časové pásmo UTC-4
 - letný čas UTC-3
Poloha mesta v rámci Čile
Poloha mesta v rámci Čile
Wikimedia Commons: Antofagasta
Webová stránka: www.municipalidadantofagasta.cl
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Antofagasta je prístavné mesto v severnom Čile, asi 1130 km severne od hlavného mesta Santiaga. Je centrom rovnomenného regiónu Antofagasta. Podľa sčítania v roku 2012 má viac ako 345 000 obyvateľov. Názov mesta je odvodený buď z kečuánčiny alebo aymarčiny a znamená "mesto veľkého liadkového ložiska".

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Antofagasta je mesto dlhého a úzkeho tvaru, umiestnené južne od Mejilloneského polostrova a severne od Cerro Coloso. Na východe je ohraničené strmými horami, ktoré sú časťou Ánd; na západe potom Tichým oceánom. Antofagasta leží v púšti Atacama, ktorá patrí k najsuchším oblastiam na Zemi. Priemerné ročné zrážky sú menšie ako 4 mm.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Domorodí obyvatelia sa nazývali Changos a oblasť bola súčasťou Ríša Inkov. Mesto bolo založené medzi rokmi 1866 a 1874 ako prístav pre nedávno objavenej strieborné bane (pôvodné meno mesta bolo Peñas Blancas, čo španielsky znamená "biele skaly"). Mesto bolo až do roku 1879 súčasťou Bolívie, od ktorej bolo dobyté Čile počas druhej tichomorskej vojny.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Ekonomika mesta je založená na ťažbe a spracovaní surovín. V súčasnosti prevláda meď, skôr sa vyvážal liadok a guáno. Mesto bolo známe ako hlavné meďný prístav Čile, v súčasnosti túto pozíciu pomaly stráca v prospech neďalekého mesta Mejillones (hlavne kvôli mnohým investíciám v tomto meste, zahŕňajúcim aj nový prístav). Veľký význam má tiež ubytovanie a služby.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Antofagasta na českej Wikipédii.