Apollónia (Albánsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odeon (divadlo)
Kláštor a kostol Shën Mëri (Svätá Mária) – pollinský kláštor stojí na kopci, ktorý bol pravdepodobne súčasťou starého mesta.

Apollónia alebo Apollonia (po grécky: κατ' Εριδαμνον alebo προς Εριδαμνω) bolo antické mesto, ktoré sa nachádzalo na pravom brehu rieky Aoos, a ktorého ruiny sú dnes v kraji Fier, blízko dediny Pojan (Pojani).

Bolo založené v roku 588 pred Kr. gréckymi kolonistami z Kerkýry (Korfu) a Korintu a bolo pravdepodobne najdôležitejším z početných miest tohto obdobia, ktoré mali názov Apollonia. Na tomto mieste už existovalo osídlenie korintskými obchodníkmi a ilýrskeho kmeňa Taulantov, ktorí sa potom aj v ďalších storočiach zúčastnili na osídľovaní a žili spoločne s gréckymi osadníkmi. Hovorí sa, že mesto bolo najprv pomenované Gylaceia podľa Glyaxa, jeho zakladateľa, ale neskôr sa premenovalo na počesť boha Apolóna.

Aristoteles považoval Apolloniu za významný príklad oligarchického systému, pretože potomkovia gréckych osadníkov riadili mesto a dokázali si podvoliť veľkú časť pôvodného ilýrskeho obyvateľstva. Mesto bohatlo predovšetkým vďaka obchodu s otrokmi a miestnemu poľnohospodárstvu, ale aj vďaka veľkému prístavu, o ktorom sa hovorilo, že v ňom mohlo naraz byť aj sto lodí. Apollonia, podobne ako Dyrrhachium, ktoré sa nachádza ďalej na severe, bola dôležitou súčasťou ilýrského pobrežia, pretože poskytovala pohodlnú dopravu do Brundusia a severného Grécka. Bola aj jedným zo západných koncov Via Egnatia, ktorá viedla na východ do Solúni a Byzantie v Trácii. Mala vlastné mincovne, ktoré razili mince nájdené až v povodí Dunaja.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 40°43′17″S 19°28′20″V / 40,721351°S 19,472203°V / 40.721351; 19.472203