Križiak dvojfarebný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Araneus marmoreus)
Križiak dvojfarebný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Araneus marmoreus
Clerck, 1757
Synonymá
križiak mramorovaný
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Križiak dvojfarebný alebo križiak mramorovaný (Araneus marmoreus) je pavúk z čeľade križiakovité. Objavuje sa na lúkach s vysokou trávou alebo na okrajoch lesov. Svojím sfarbením sa radí medzi najkrajšie križiaky.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavu a hruď má svetlohnedú a uprostred s tmavým prúžkom. Na spodnej časti zadočku je jasne viditeľný žilkovaný vzor, ktorý sa podobá na mramor. Dospelá samica dorastá až do 14 mm.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Pevnú a hustú sieť si stavia asi 120 cm nad zemou. Klasy trávy alebo spletené listy sú často prepojené so signálnym vláknom siete. V prírode sa mláďatá vyskytujú hojne na jar, zato dospelé jedince od augusta do októbra. Živí sa predovšetkým muchami a motýľmi.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Samec upradie k sieti samice svoje vlastné vlákno. Brnkaním naň samici hovorí, že nie je korisť, ale partner. Pri troche šťastia samica vybehne samcovi naproti a nastaví k nemu pohlavný otvor. Samec dychtivo pribehne a dotkne sa bulbami naplnenými spermiami pohlavného otvoru samice. V tom okamihu samica uchytí samca silnými nohami, obalí ho pavučinami, usmrtí jedom z klepietok a zožerie. Niekoľko týždňov po parení samica žije normálnym spôsobom. Zadoček sa medzitým silne zväčší. V októbri samica nakladie vajíčka do pavučinového kokónu a uhynie. Vajíčka prezimujú.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Křižák mramorovaný na českej Wikipédii.