Aristides de Sousa Mendes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aristides de Sousa Mendes
portugalský šľachtic a diplomat
portugalský šľachtic a diplomat
Narodenie19. júl 1885
Cabanas de Viriato, Portugalsko
Úmrtie3. apríl 1954 (68 rokov)
Lisabon, Portugalsko
Odkazy
Webstránkafundacaoaristidesdesousamendes.pt
CommonsSpolupracuj na Commons Aristides de Sousa Mendes

Aristides de Sousa Mendes do Amaral e Abranches (* 19. júl 1885, Cabanas de Viriato, Portugalsko – † 3. apríl 1954, Lisabon) bol portugalský šľachtic a diplomat. Vyštudoval právo na univerzite v Coimbre. Ako konzul v Bordeaux vydal počas rokov 1940 – 1941 napriek inštrukciám svojej vlády vstupné víza do Portugalska asi 30 000 osobám, väčšinou Židom.

Moja vláda odmietla vydať víza akýmkoľvek utečencom. Ale ja nemôžem poslať tých ľudí na smrť... Som rozhodnutý vydať vízum každému, kto si o ne povie... Aj keby som mal byť prepustený, musím konať ako kresťan, ako mi káže moje svedomie. (Aristides de Sousa Mendes, Bordeaux, 1940)

V roku 1941 bol pre túto svoju činnosť prinútený svojimi nadriadenými odísť do dôchodku. Zomrel v úplnej chudobe roku 1954. Na konci roka 2006 ho hlasy divákov televízie RTF umiestnili v prvej desiatke ankety Najväčší Portugalčan, v nasledujúcom druhom kole (vyberalo sa už len z prvej desiatky) sa potom umiestnil na treťom mieste, za Antóniom Salazar a Alvarom Cunhalom.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aristides de Sousa Mendes na českej Wikipédii.