Aristodamidas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Aristodamidas (starogr. ΑριστοδαμίδαςAristodamidas, lat. Aristodamidas) je v gréckej mytológii syn argejského kráľa Meropa,[1] alebo Akoa,[2] kráľ Argu.

Podľa antického autora Diodora Sicílskeho bol Aristodamidas synom a následníkom argejského kráľa Meropa.[1] V zázname od Theofila z Antiochie je synom a nástupcom Akoa.[2] Jeho syn Karanos sa podľa macedónskej tradície stal prvým kráľom Macedónie dynastie Argeovcov, macedónskych kráľov, ktorí si tiež odvodzovali svoj pôvod od legendárneho Hérakla.[3] [4] [5] Najbližším známym kráľom v Argu sa stal Feidón. Podľa antických záznamov nie je celkom jasné za akých okolností sa dostal k moci. Unikátna mramorová Parská kronika[6] uvádza, že aj on bol potomkom Hérakla a teda patril do rodiny a Aristoteles zaznamenal, že to bol ctižiadostivý muž, ktorý sa na kráľovskom poste stal vzorom tyrana zneužívajúceho svoju politickú moc.[7]

Menoslov mýtických kráľov Argu, zaznamenaný od ich predka Hérakla, v zoznamoch Theofila z Antiochie a Diodora Sicílskeho (v zoznamoch je prvým kráľom Argu z rodu Heraklovcov Temenos a posledný Karanos, syn Aristodamida je prvý macedónsky kráľ):

Theofilos z Antiochie Diodóros Sicílsky

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Diodoros, Bibliotheca historia, 7,17.
  2. a b Theofilos z Antiochie, Autolykos, 2,7.
  3. Plutarchos, Paralelne životopisy, Alexandros 2.
  4. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 9,40,8.
  5. Diodoros, Bibliotheca historia, 7,15.
  6. Parská kronika, Parion chronikon, 1,30.
  7. Aristoteles, Politika, 5,10.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]