Asa Butterfield

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Asa Butterfield
v roku 2019
Celé menoAsa Maxwell Thornton Farr Butterfield
Narodenie 1. apríl 1997 (27 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherec
Roky pôsobenia2006 – súč.

Asa Butterfield (* 1. apríl 1997, Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglický herec známy z televízneho seriálu Sexuálna výchova (2019 – 2023).

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Butterfield narodil 1. apríla 1997 v Londýne. Jeho mama je psychologička a otec reklamný textár.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Butterfield zahájil svoju hereckú kariéru už ako detskí herec. Najväčší úspech získal hlavnou detskou rolou vo filme Chlapec v pruhovanom pyžame, kde stvárnil syna Very Farmigy a Davida Thewlisa.

Po boku herečky Chloë Grace Moretz si zahral vo filme Hugo a jeho veľký objav. Účinkoval aj vo filme Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej z roku 2016.

V roku 2019 sa pripojil k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Sexuálna výchova. Televízny seriál bol úspešný a mal štyri série. Natáčanie bolo ukončené v roku 2023.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2017 vyučuje Butterfield každoročné kurzy herectva na hereckej škole The Reel Scene v Londýne. Trojdňový kurz „Asa Butterfield Masterclass“ zahŕňa techniky improvizácie a študenti pracujú na scénach z Butterfieldových filmov, ktoré sa potom natáčajú v posledný deň. V roku 2018 sa študenti objavili ako komparzisti vo filme Greed, v ktorom sa objavil Butterfield.

V roku 2023 sa Butterfield zúčastnil každoročného charitatívneho futbalového zápasu Soccer Aid, čím získal peniaze pre UNICEF.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Asa Butterfield na anglickej Wikipédii.