Atentát na strednej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Atentát na strednej
Originálny názov Assassination of a High School President
Žáner Krimi / Komédia
Dĺžka 93 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 2008
Dátum uvedenia 17. január 2008
Spoločnosť Yari Film Group
Rozpočet 11,5 mil. USD
Zárobok 6 mil. USD
Filmový štáb
Réžia Brett Simon
Scenár Tim Calpin
Kevin Jakubowski
Produkcia Roy Lee
Doug Davison
Hudba Daniele Luppi
Kamera M. David Mullen
Strih William M. Anderson
Thomas J. Nordberg
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Atentát na strednej alebo Škandál na strednej (angl. Assassination of a High School President) je americká filmová kriminálka z roku 2008[1] režírovaná Brettom Simonom. Film mal mať premiéru na Sundance Film Festival 2008 a potom mal byť uvedený do kín, ale jeho disribútor Yari Film Group vyhlásil bankrot[2], preto bola snímka vydaná priamo na DVD.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Bobby Funke je nepopulárny druhák na strednej škole, ktorý má sen dostať sa do letného novinárskeho programu Northwestern University. Nakoľko tvrdí, že je dobrý novinár, nikdy žiadny článok nedokončil. Šéfredaktorka Clara dá Bobbymu za úlohu napísať článok o prezidentovi študentskej samosprávy Paulovi Mooreovi. Bobby sa pokúsi získať interview, ale nemôže Paula prehovoriť a ešte k tomu je jeho kamarátmi šikanovaný. Paul je hviezda basketbalového tímu a pri jednom zápase sa zraní. Druhé ráno riaditeľ Kirkpatrick zistí, že boli z jeho kancelárie ukradnuté výsledky testov. Kirkpatrick zhromaždí “obvyklé podozrivé osoby“ spolu s Bobbym. Skupina je nevinná, ale riaditeľ ich varuje, aby dávali pozor, kam chodia.

Keď Bobbyho požiada o pomoc pri hľadaní testov Francesca Facchini, objavuje príbeh, o ktorom by mohol napísať. Po vyšetrovaní z krádeže obviní Paula Moorea. Kirkpatrick potom prikáže Mooreovi otvoriť skrinku a z nej testy školy. Vďaka odhaleniu sa Funke stáva jedným z najznámejších študentov školy. Clara ho doporučí na letný program univerzity. Francesca ho pozve k sebe domov. Ako rastie jeho popularita, rastie aj jeho podozrenie. Paul Bobbymu povie, že je nevinný. Funkie začne pochybovať, či naozaj test ukradol on alebo je obeťou sprisahania.

Funkie sa preto rozhodne pátrať ďalej medzi Paulovými pochybnými priateľmi, z nich sú všetci členmi žiackej rady. Zistí, že sú zapletení do šírenia drog. Študentská rada testy ukradla a menila výsledky najlepších študentov, aby tak rozšírila trh pre predaj výsledkov a výkon povzbudzujúcich liekov. Funke sa dozvie, že Paul nebol súčasťou podvodu, ale vodca skupiny Marlon Piazza to zariadil tak, aby bol Paul chytený. Funke taktiež zistí, že Francesca a Marlon sú nevlastný súrodenci a milenci.

Funke všetko odhalí skupine v kancelárii riaditeľa. Marlon hrozí, že vyhodí Funkeho z okna tak, aby to vyzeralo ako samovražda, ale jeho hrozby a zároveň priznanie sú vysielané školským rozhlasom. Funkeho priatelia ho zachránia od vyhodenia a do pracovne vojde riaditeľ a ďalší študenti. Francesca sa snaži znovu získať Funkieho dôveru, ten ju však odmietne a Francesca sa tak musí podrobiť riaditeľovmu trestu.

Herci[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sundance Review: Assassination of a High School President [online]. Film School Rejects, 25 January 2008. Dostupné online. (anglicky)
  2. ELLER, Claudia. Court compels Yari Film Group's releasing unit into Chapter 11 [online]. 2008-12-12, [cit. 2009-03-03]
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Atentát na střední na českej Wikipédii.