Bazilika svätého Saturnina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bazilika svätého Saturnina

Bazilika svätého Saturnina (franc. Basilique Saint-Sernin de Toulouse) je románska bazilika vybudovaná v rokoch 1080 - 1120 v Toulouse nad hrobom sv. Saturnina z Toulouse.

V roku 1840 bola vyhlásená za národnú pamiatku.[1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci je vystavaná v románskom slohu, od ostatných románskych bazilík sa podstatne líši: jednak je podstatne väčšia, jednak má unikátny pôdorys a rad ďalších, v románskych bazilikách neobvyklých či úplne unikátnych architektonických prvkov.

V bazilike sa nachádza monumentálny organ, ktoré v roku 1888 vybudoval Aristide Cavaillé-Coll. Spolu s Cavaillé-Collovym organom v kostole sv. Sulpicia v Paríži a Saint-Ouen v Rouene tvorí trojicu najcennejších organov vo Francúzsku.

Z hľadiska náboženskej úcty ide o mimoriadne významnú pútnickú baziliku. Sama je starodávnym pútnickým miestom vďaka ostatkom tu zavraždeného sv. Saturnina, ktorý patrí k najuctievanejším svätým Francúzska. Tento význam ešte posilňuje fakt, že je významnou zastávkou pútnikov na pútnickej ceste do Santiaga de Compostela.

Pútnické miesto[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná francúzsko-španielska vetva svätojakubskej cesty

Toulouse je pútnickým miestom už od 3. storočia, kedy tu bol umučený Saturnin z Toulouse, jeden zo siedmich apoštolov, ktorý sv. Fabián vyslal ku Galom obývajúcim dnešné Francúzsko. Nad cieľom pútnikov, hrobom sv. Saturnina, bol už v 4. storočí vybudovaný kostol, ktorý potom na prelome 11. a 12. storočia nahradila dnešná bazilika.

Pútnikov navštevujúcich hrob sv. Saturnina ďalej rozširujú zástupy veriacich, ktorí podnikajú púť do Santiaga de Compostely, lebo Toulouse je významnou zastávkou na hlavnej južnej vetve svätojakubskej cesty, spájajúcej Santiago de Compostela s Arles.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bazilika svatého Saturnina z Toulouse na českej Wikipédii.