Bentley

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bentley Motors Limited
Bentley
Právna formaSpoločnosť s ručením obmedzeným
Založená18. január 1919
ZakladateľW O Bentley, H M Bentley (bratia)
SídloCrewe, Spojené kráľovstvo
VedenieW O Bentley
J W Barnato
Ernest Hives
súčasný CEO Wolfgang Dürheimer
PriemyselAutomobilový priemysel
ProdukciaLuxusné automobily
Obrat£485,2 miliónov (2010)
Zamestnancov3726 (2010)
VlastníkVolkswagen Group
WebBentleyMotors.com
Modely Bentley od 00. rokov (zľava): Flying Spur, Continental GT, a Arnage
Oficiálna limuzína Bentley State Limousine Kráľovnej Alžbety II.
Bentley continental Flying Spur
Bentley Continental GT

Bentley Motors Limited je britská spoločnosť vyrábajúca luxusné osobné automobily, ktorá bola založená dňa 18. januára 1919 Walterom Owenom Bentleym, známym ako W. O. Bentley alebo iba "W O". Značka Bentley bola predtým známa pre svoj rad rotačných leteckých motorov používaných počas Prvej svetovej vojny, z ktorých najznámejší bol Bentley BR1, ktorý bol použitý v neskorších verziách lietadla Sopwith Camel.

V roku 1931 odkúpila spoločnosť Rolls-Royce spoločnosť Bentley, a výroba sa presunula z Londýna do Derby a neskôr do Crewe.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2002 predstavila automobilka Bentley kráľovnej Alžbete II. oficiálnu limuzínu Bentley State Limousine k oslavám jej zlatého výročia. V roku 2003 bola zastavená výroba modelu Bentley Azure (2-dverový kabriolet so skladacou strechou) a predstavil model Bentley Continental GT, veľké luxusné kupé poháňané motorom W12, ktoré sa vyrába v Crewe.

Odozva bola tak skvelá, že továreň v Crewe nebola schopná uspokojiť objednávky aj napriek tomu, že kapacita továrne je 9500 automobilov ročne. Zákazníci sa museli zapísať do poradovníka, a trvalo rok, než nové auto dostali. Následkom toho bola výroba nového Bentley Continental Flying Spur, štvordverovej verzie Continentalu GT, presunutá do továrne, kde sa vyrába model Volkswagen Phaeton. Toto usporiadanie zaniklo až na konci roku 2006, kedy sa výroba všetkých modelov Bentley vrátila do Crewe.

V apríli 2005 Bentley potvrdil plány na výrobu štvorsedadlového kabrioletu Bentley Azure, odvodeného od prototypu Bentley Arnage Drophead Coupe, výroba v Crewe začala v roku 2006. Na konci roku 2005 bola tiež predstavená verzia úspešného Continentalu GT bez strechy, ktorá sa volá Bentley Continental GTC. Tieto dva modely boli úspešne zavedené do výroby v roku 2006.

Predaje automobilov Bentley rastú, a v roku 2005 8627 kusov bolo predaných po celom svete, 3654 kusov v USA. Predaje v roku 2011 narástli o 37% na 7003 kusov.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalá produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RAMSEY, Jonathon. First Bentley Zagato GTZ available at $1.7M [online]. autoblog.com, [cit. 2010-10-02]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bentley

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]