Bitka pri Naseby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Naseby
Súčasť Anglická občianska vojna

Zlomové vítazstvo Armády nového typu (New Model Army) parlamentaristov nad armádou roajalistov v bitke pri Naseby
Dátum 14. jún 1645
Miesto Naseby, Northamptonshire, Anglicko
Výsledok Víťazstvo parlamentaristov
Protivníci
parlamentaristi roajalisti
Velitelia
Thomas Fairfax
Oliver Cromwell
Henry Ireton
Philip Skippon
Karol I. Stuart
Ruprecht Falcký
Jacob Astley
Marmaduke Langdale
Sila
Celkovo
~ 7 000 pešiakov
~ 6 000 jazdcov
~ 676 dragúnov
~ 4 100 jazdcov
~ 3 300 pešiakov
Straty
~ 400 mŕtvych a zranených ~ 1 000 mŕtvych a zranených,
4 500 zajatých

Bitka pri Naseby bola kľúčová bitka prvej anglickej občianskej vojny. 14. júna 1645 bola hlavná armáda kráľa Karola I. porazená parlamentaristickým vojskom vedeným Thomasom Fairfaxom a Oliverom Cromwellom.

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Karol I.

Na počiatku roku doporučovali Karolovi poradcovia zaútočit na parlamentaristickú armádu (New Model Army) pokiaľ sa ešte formovala. Avšak princ Ruprecht, nedávno vymenovaný generálom kráľovskej armády a tak aj hlavný Karolov vojenský poradca, navrhoval miesto toho pochodovať na sever krajiny a spojiť sa so škótskymi spojencami. Kráľovská armáda teda vyrazila na sever, aj keď bola oslabená o oddiely (vrátane 3 000 členov jazdectva), ktoré mali chrániť západnú časť krajiny a pokračovať v obliehaní Tautonu.

V tej istej dobe vojenská komisia parlamentu vyslala Fairfaxa, aby obliehal Oxford, kráľovo vojnové sídlo. Spočiatku Karol tento zámer privítal, ale potom, čo obdržal správu, že Oxford nebude schopný dlho vzdorovať, vyrazil Fairfaxovi naproti. Aby ho zmiatol, napadli jeho sily vojenskú posádku v Leicesteri. Potom vyrazil smerom na juh k Oxfordu. Vyslal poslov k veliteľovi oddielov, ktoré nechal na západe krajiny, aby sa k nemu pripojili, ale ten neprejavoval príliš veľké nadšenie pre tento postup.

Parlament bol informovaný o stráte Leicesteru a nariadil Fairfaxovi, aby sa stretol s hlavnou kráľovskou armádou. Podľa tohto pokynu Fairfax vyrazil 5. júna z Oxfordu severným smerom. Jeho predné oddiely sa stretli s kráľovými vojakmi 12. júna pri Daventry. Fairfax sa, s posilou Cromwellovej jazdy, ktorá nedávno dorazila, rozhodol zaútočiť na kráľovo vojsko. Král musel prijať bitku, pretože inak by mal Fairfaxa neustále za chrbtom.

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Plán bitky
Oliver Cromwell
Rekonštrukcia bitky
Pamätník bitky

Obe strany sa stretli na pahorkatine v blízkosti Naseby. Bitka skončila rozhodným víťazstvom parlamentaristov, ktorí rozprášili kráľovské vojsko. Fairfax potom 18. júna oslobodil Leicester. Hneď potom postupoval so svojim vojskom na juhovýchod, aby oslobodil aj Taunton a dobyl roajalistami obsadenú západnú časť krajiny.

Kráľovské vojsko bolo pri Naseby zničené a Karol stratil svoju skúsenú pechotu (vrátane 500 dôstojníkov), delostrelectvo a veľké množstvo zbraní. Nikdy sa mu už nepodarilo zostavit armádu takých kvalít.

Parlamentaristom sa tiež aj podarilo ukoristiť Karolovu osobnú batožinu s korešpondenciou, ktorá ukazovala na jeho zámer hľadať podporu v katolíckom Írsku a s katolíckymi panovníkmi na kontinente. Zverejnením tejto korešpondencie sa zvýšila podpora parlamentaristov medzi verejnosťou a počas roku bola prvá fáza občianskej vojny ukončená ich víťazstvom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bitva u Naseby na českej Wikipédii.