Blue Team

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tento článok sa týka bridžu a používa špecifickú bridžovú terminológiu. Pozri článok Bridžová terminológia pre vysvetlenie neznámych slov a fráz. Pokiaľ tam nejaký termín nenájdete, upozornite na to prosím v diskusii.

Blue Team bolo legendárne talianske bridžové družstvo, ktoré mnoho rokov panovalo na svetovej bridžovej scéne.

Talianska bridžová federácia menovala v roku 1950 za trénera reprezentačného družstva Carla A. Perrouxa. Ten usporiadal kvalifikačné zápasy vybraných, väčšinou mladých, hráčov. Vytvoril rôzne tímy, ktoré pre účely kvalifikácie boli pomenované farbami. Z kvalifikačných zápasov vyšiel víťazne Modrý tím, ktorý zvíťazil nad Červeným tímom, a ktorý sa pod týmto názvom stal najznámejším družstvom v histórii bridžu. Družstvo tvorili hráči z Ríma a Neapolu. Dvaja rímski hráči z tímu, Avarelli a Belladonna, vytvorili nový licitačný systém, ktorý nazvali Rímsky Tref (Fiori Romano / Roman Club). Okrem viacznačného otvorenia 1 tref, boli použité mnohé konvenčné otvorenia, ktoré na druhom stupni, okrem silových vlastností, vyjadrovali aj rozlohové vlastnosti listov (dvojfarebných a trojfarebných). Základným princípom systému sa stala dražba metódou canapé. Podstatou tohto systému je dražba najprv kratšej dlžky, a pokiaľ sa nenájde zhoda, draží sa skutočná dlžka (aspoň päťlistá) v druhom kole. Takto sa stávalo, že otvorenie jedným vo farbe bolo učinené aj na trojliste – aj v drahej farbe. Rímsky tref zaviedol do dražby aj mnohé iné nové prvky, napr. na hodnotenie sily farebných listov systém nepoužíval bodovacie metódy ani hracie ani rýchle zdvihy, ale hodnotil ich stratovými zdvihmi; ako odpoveď na informačnú kontru dražil partner, vo väčšine prípadov, svoju najkratšiu farbu ap.

Dôkladná príprava priniesla svoje ovocie. V roku 1957 vyhral Blue Team v New Yorku vysoko nad americkou reprezentáciou, ktorá sa skladala zo samých hviezd, včítane Ch. Gorena, a Taliansko sa stalo Majstrom sveta. Na tomto zápase bola evidentná prevaha licitačného systému Talianov, ktorí často končili v lepších záväzkoch. Až na rok 1960, keď na Olympiáde v Turíne vyhrali reprezentanti Francúzska, obhajoval Blue Team titul až do roku 1969 (vrátane dvoch olympiád), keď sa rozpadol. Viacerí hráči prešli do profesionálneho bridžového cirkusu, ktorý založila svetoznáma egyptská filmová hviezda a jeden z najlepších hráčov sveta, Omar Sharif.

Po rozpade tímu bridžovú scénu ovládli Američania, menovite Dallaské esá. Celá vec mala ale jeden háčik. Legendárny Blue Team sa medzitým rozpadol a svet ani Američania nedostali odpoveď na otázku, kto je na svete najlepší a nikto nevedel povedať, ako by dopadlo stretnutie týchto dvoch gigantov. Našli sa viacerí fanúšikovia a organizátori, ktorí tieto otázniky chceli odstrániť. Ich snaženie bolo nakoniec korunované úspechom a Blue Team sa zišiel znovu, aby sa stretol s Dallaskými esami na Stretnutí storočia v decembri roku 1971 v Las Vegas. Za obrovského záujmu celého sveta porazil Blue Team Aces of Dallas vysoko. Svoje víťazstvo potvrdil Blue Team o rok na Bridžovej olympiáde v Miami, keď sa vo finále znovu stretol s Dallaskými esami a opäť vysoko zvíťazil. V rokoch 1973 až 1975 si pripísal Blue Team ešte ďalšie 3 tituly majstra sveta.

Hráči družstva Blue Team[upraviť | upraviť zdroj]

Svetové tituly[upraviť | upraviť zdroj]

Bermuda Bowl[upraviť | upraviť zdroj]

Bridžová olympiáda[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]