Boulevard Masséna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boulevard Masséna

Boulevard Masséna je bulvár v 13. obvode v Paríži. Je súčasťou tzv. Maršalských bulvárov. Bulvár nesie meno Andrého Massénu (1756 – 1817), maršala Francúzska.

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Bulvár začínal pôvodne od nábrežia Seiny (pri Pont National), ale jeho východná časť od nábrežia až ku križovatke ulíc Avenue de la Porte de Vitry a Rue de Patay bola v roku 2005 premenená na Boulevard du Général-Jean-Simon. Teraz vedie odtiaľto až na Porte d'Italie, kde naň nadväzuje z druhej strany Boulevard Kellermann.

Boulevard Masséna má na svojej trase rôznu šírku:

  • 40 m medzi Avenue de la Porte-de-Vitry a Avenue de la Porte-d'Ivry
  • 57 m medzi Avenue de la Porte-d'Ivry a Rue du Conventionnel-Chiappe
  • 40 m medzi Rue du Conventionnel-Chiappe a Avenue de la Porte-d'Italie

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1840 – 1845 boli postavené okolo Paríža nové hradby. Dnešný bulvár vznikol na mieste bývalej vojenskej cesty (Rue Militaire), ktorá viedla po vnútornej strane mestských hradieb. Túto cestu armáda previedla mestu Paríž na základe rozhodnutia z 28. júla 1859.

V 60. a 70. rokoch 20. storočia prebehla v okolí bulváru rozsiahla výstavba v rámci akcie Opération Italie 13, pri ktorej vzniklo veľa obytných výškových domov. Tu sa neskôr usadili prisťahovalci z Ázie a vytvorili tu Ázijskú štvrť.

Dom č. 24bis až 26 sa nazýva Maison Planeix (podľa svojho prvého majiteľa) a je jedným z mála obytných domov postavených Le Corbusierom v Paríži.

Dom č. 37 z roku 1971kasárne parížskych hasičov, kde sa nachádza aj ich múzeum.

V roku 2006 bola na bulvári sprevádzkovaná električková linka T3.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boulevard Masséna na českej Wikipédii.