Branislav Šimončík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Branislav Šimončík
slovenský fotograf
Narodenie3. jún 1977 (46 rokov)
Bratislava, ČSSR
ManželkaTamara Heribanová
DetiEmília

Branislav Šimončík (* 3. jún 1977, Bratislava) je slovenský fotograf, žijúci medzi Bratislavou, Lisabonom a New Yorkom.

Svoju kariéru fotografa začal ako dokumentárny fotograf. Za svoju sériu fotografii kubánskych boxerov z Guantánana získal Fuji Press Photo Prize, avšak veľmi skoro presedlal na módnu a portrétovú fotografiu.

Jeho módne editoriály a umelecké projekty sa objavujú v magazínoch po celom svete. Začínal v lifestylovom magazíne EMMA, kde fotí od 2006 dodnes, od roku 2008 spolupracuje s ELLE Czech a VOGUE Portugal, GQ Portugal, kde pôsobí na poste director of photography. Jeho projekty a módne editoriály sú publikované v magazínoch L'Officiel Spain, VOGUE Mexico, ELLE Vietnam, ELLE Croatia, ELLE Belgium, Harper’s Bazaar, Marie Claire, Blue Paper magazine, Encens magazine atď.

Šimončíkov fotoaparát zachytil topmodelky ako Carmen Kass, Winnie Harlow[1], Alessandra Ambrosio[2], Barbara Palvin[3], Karolína Kurková[4], Andreja Pejic[5], Izabel Goulart, Eva Herzigova[6], Kinga Rajzak, Bianca Brandolini atď, ale i mnohých hercov, napr. Luke Evans[7], Jeremy Renner[8] atď.

Šimončíkova tvorba je často angažovaná, svojou prácou zaostruje na rôzne spoločenské problematiky [9] [5] [10]. Spolu so Sofiou Lucas, José Santanom a Janom Králičkom stál za projektom A Step for Equality (Um Passo Pela Igualdade), ktorý vyústil do knihy s rovnomenným názvom a vernisážou, ktorá zaznamenala v Portugalsku, kde Šimončík žije, mimoriadnu odozvu. Výstava jeho fotografií sa konala v Berardo Collection Museum v Lisabone. Od mája 2017 je ambasádorom NIKONu[11].

Je ženatý so spisovateľkou Tamarou Šimončíkovou Heribanovou s ktorou majú dcéru Emíliu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]