Bratia Paul a André Vera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bratia André Vera (18811971) a Paul Vera (18821957) boli francúzi, ktorí prežili svoju mladosť v kruhu umelcov, čo malo vplyv aj na ich životné smerovanie. Žili v meste Saint-Germain-en-Laye, západne od Paríža, kde je podľa nich pomenovaná aj časť múzea.[1]

Paul Vera[upraviť | upraviť zdroj]

Paul bol maliar a dekoratér. Študoval maľbu v ateliéri Abela Trocheta, neskôr na L’académie Julian a L’académie des Beaux – Arts a L’académie Ronson. Svoju kariéru maliara a dekoratéra začal v roku 1905. V roku 1919 Paul spolupracoval s Compagnie des Arts Français na projekte interiérového dizajnu a dekoratívneho umenia. Paul tiež veľmi úzko spolupracoval so svojím priateľom Jeanom - Charlesom Moreuxom, interiérovým dizajnérom a krajinným architektom. Spoločne vytvorili množstvo záhrad, najvýznamnejšou je záhrada Jacquesa Rouché, kde dekorácia a mobiliár jedálne boli majetkom bratov Vera, ktorí ho získali v roku 1920.

André Vera[upraviť | upraviť zdroj]

André bol záhradným teoretikom, krajinným architektom a urbanistom, jeho kariéra sa začala v roku 1910 kedy sa preslávil svojimi píspevkami do novín Le nouveau jardin.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-11-26]. Dostupné online. Archivované 2009-06-14 z originálu.