Bratislavský samit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bratislavský samit bolo neformálne stretnutie lídrov 27 štátov Európskej únie bez Spojeného kráľovstva. Konal sa v Bratislave 16. septembra 2016.

Miestom rokovaní bol Bratislavský hrad, tlačovým centrom bol komplex Incheba. Časť stretnutia a rokovaní sa konala na lodi Regina Danubia na Dunaji, kde sa konal neformálny obed. Pôvodný plán počítal s návštevou múzea Danubiana v Čunove na rozhraní Slovenska, Rakúska a Maďarska, nakoniec bola návšteva múzea vypustená z dôvodu nevyhovujúcich plavebných podmienok na Dunaji a loď sa pri Danubiane iba otočila.

Pôvodným cieľom samitu mali byť rokovania o Brexite, nakoniec sa táto téma spomínala len okrajovo. Výsledkom samitu je tzv. Bratislavská deklarácia a začiatok tzv. Bratislavského procesu, ktorá má pokračovať budúci rok na Malte a v Ríme.

Súčasťou samitu boli významné dopravné obmedzenia vo viacerých častiach mesta, predovšetkým počas presunu z letiska a počas plavby na Dunaji. Určitý čas boli uzavreté všetky mosty cez Dunaj pre všetku dopravu, vrátane električkovej dopravy aj pre peších.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]