Broadcast

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pri vyslaní Broadcast sú príjemcom všetky počítače v danej podsieti

Broadcast je v informatike správa, ktorú v počítačovej sieti prijmú všetky pripojené sieťové rozhrania. Pomocou Broadcast sa v súčasných sieťach šíria napríklad informácie o zdieľaní v sieťach Microsoft (pomocou protokolu SMB) alebo identifikácia zariadení (CDP protokol). Pokiaľ nie je sieť vhodným spôsobom rozdelená (na podsiete) alebo chránená (firewallom), môžu Broadcast spôsobiť zahltenie siete.

Typy broadcast[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci je princíp Broadcast stále rovnaký (jeden vysiela, všetci počujú), sú Broadcast rozdelené do niekoľkých typov, ktoré vyjadrujú špecifické podmienky ich šírenia v (pod) sieti.

MAC broadcast[upraviť | upraviť zdroj]

Špeciálna adresa pre poslanie všetkým zariadeniam. K adresácii rámca, ktorý má byť odoslaný ako MAC broadcast, sa používa špeciálna MAC adresa v tvare FF:FF:FF:FF:FF:FF. Takýto dátový rámec je prijatý všetkými sieťovými zariadeniami, ktoré sú pripojené k rovnakému segmentu siete, do ktorého patrí zdroj odchádzajúceho paketu. Taký segment ohraničuje router, ktorý lokálne broadcast ďalej neprepustí (prejde ale skrz switch aj hub).

IP broadcast[upraviť | upraviť zdroj]

Rozsah IP adries použitý v sieti predstavuje IP adresu siete + rozsah IP adries použiteľný pre pripojené zariadenia + IP adresu Broadcast. Príklad: V sieti 192.168.0.0/24 (maska 255.255.255.0) sa používajú tieto IP adresy:

  • IP adresa siete: 192.168.0.0
  • IP adresa použiteľná pre pripojené zariadenia: 192.168.0.1 – 192.168.0.254
  • IP adresa Broadcast: 192.168.0.255
Pozri aj: Maska sítě

Odchádzajúci paket, ktorý je adresovaný na IP adresu, ktorá je na odchádzajúcom sieťovom rozhraní zhodná s Broadcast, je v Ethernetové sieti odoslaný v rámci, ktorého cieľová MAC adresa je nastavená na FF:FF:FF:FF:FF:FF. Takýto rámec je prijatý všetkými sieťovými kartami v danej podsieti.

Sieťový broadcast[upraviť | upraviť zdroj]

Sieťový broadcast je IP datagram, ktorý je odoslaný na IP adresu, ktorá je v cieľovej sieti Broadcast. Vysielajúce ani uzly, cez ktoré sieťový broadcast putuje, nemôžu zistiť, že to je broadcast, pretože v IP datagrame nie je obsiahnutá informácia o cieľovej sieti (jej číslo siete a maska siete). Preto je sieťový broadcast prepravovaný rovnako, ako akýkoľvek iný IP datagram. Až posledný router zistí, že cieľová IP adresa je zhodná s Broadcast pre daný segment siete a preto datagram odošle ako broadcast. V ethernetovej sieti to znamená odoslanie datagramu v rámci, ktorého cieľová MAC adresa je FF:FF:FF:FF:FF:FF.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Broadcast na českej Wikipédii.