Cacio e pepe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cacio e pepe
Cacio e pepe
Cacio e pepe
Pôvod
Miesto pôvoduTaliansko
RegiónLazio
Detaily
Hlavné ingredienciecestoviny, pecorino, čierne korenie, soľ

Cacio e pepe [vyslov: káčo e pépe] tradičný spôsob prípravy talianskych cestovín, ktorý sa radí do rímskej kuchyne. Názov v preklade doslovne znamená syr a čierne korenie, čo sú prakticky jediné ingrediencie, ktoré sa na cestoviny pridávajú. Ide teda o veľmi jednoduchý pokrm.

Príprava[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako pri iných cestovinových receptov je pre cacio e pepe základom uvarenie cestovín (tradične tonnarelli, ale hojne sú používané špagety)[1] v horúcej osolenej vode. Potom sa spolu s trochou vody, ktorá bola použitá na ich uvarenie, zmiešajú s jemne nastrúhaným syrom pecorino a čerstvo namletým čiernym korením. Voda v kombinácii so syrom vytvorí omáčku krémovej konzistencie.[2]

Pôvod a história[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod tohto pokrmu je podobný ako napríklad pri sugo all'amatriciana. Varili ho najskôr apeninskí pastieri, pre ktorých to bolo jednoduché jedlo zo surovín, ktoré si mohli vždy nosiť pri sebe.[1] Syr si dokonca vytvárali sami postupne za svojho nomádskeho putovania zo získaného mlieka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b CHOWHOUND. It's National Pasta Day! Here's Everything to Know About Trendy Cacio e Pepe. Chowhound. Dostupné online [cit. 2020-07-08]. (po anglicky)
  2. History of Cacio e Pepe. Toscana Divino, 2017-08-12. Dostupné online [cit. 2020-07-08]. Archivované 2020-07-09 z originálu. (po anglicky)
  3. CLAUDIA. The history of Cacio e Pepe. www.walkingpalates.com. Dostupné online [cit. 2020-07-08]. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cacio e pepe

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cacio e pepe na českej Wikipédii.