Century break

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Century break v snookri je nahranie 100 bodov alebo viac v jednom ťahu na stole, bez prerušenia. Hráč to uskutoční potápaním červených gúľ a ich kombináciou s inými farebnými guľami.

Nahranie 100 bodov s prestávkami nie je century break. Musí to byť v jednom nábehu (ťahu na stole). Body z faulov sa do tohto nábehu nepočítajú.

Najvyšší možný century break je 147. Je to kombinácia 15 červených a 15 čiernych gúľ a farebná dohrávka pozostávajúca zo žltej, zelenej, hnedej, modrej, ružovej a čiernej gule.

Vo výnimočnej situácii je možné zahrať aj 155 bodov. Keď hráč príde k stolu po faule súpera a nie je možné zasiahnuť primo žiadnu červenú guľu, rozhodca zahlási tzv. freeball a hráč si môže zvoliť hocijakú farebnú guľu a tú potom hrať ako červenú a ak po nej zahrá čiernu, získal ďalších 8 bodov navyše. Čiže vlastne zahral šestnásť červených a šestnásť čiernych a plus farebná dohrávka je spolu 155 bodov.

Aby mohol hráč zahrať century break musí byť na stole aspoň 10 gúľ. Ak je na stole len deväť gúľ môže zahrať maximálne 99 bodov (9x8 + 27 = 99)

Najrýchlejší century break na turnaji zahral Tony Drago. Na UK Championship 1996 zahral stovku za 3 minúty a 31 sekúnd (211 sekúnd).

Najmladší hráč, ktorý zahral stovku je Judd Trump. Mal vtedy 14 rokov a 206 dní.