Cessna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cessna Aircraft Company
Právna formaPodriadená spoločnosť
OdvetvieLetecká doprava
Založená1927
SídloWichita, USA
VedenieJack J. Pelton, Predseda, Prezident a hlavný výkonný úradník
PriemyselLetectvo
ProdukciaLietadlá všeobecného letectva
Zamestnancov9500
VlastníkTextron
Webwww.cessna.com

Cessna Aircraft Company, je letecká spoločnosť s hlavným strediskom sídliacim vo Wichite, Kansase, je to výrobca lietadiel všeobecného letectva, s primárnou špecializáciou malých lietadiel, piestovo poháňaných lietadiel a stredne veľkých obchodných prúdových lietadiel.

História[upraviť | upraviť zdroj]

História spoločnosti sa začala písať v júni roku 1911, keď Clyde Cessna, farmár v meste Rago, postavil lietadlo z dreva a textilu a stal sa tak prvou osobou, ktorý vybudoval a preletel na svojom lietadle vzdialenosť medzi riekou Misssissippi a Rocky Mountains.

Clyde Cessna začal s výrobou v v Enide, v Oklahome. Keď mu banka odmietla dať pôžíčku na výrobu lietadiel, presťahoval sa do Witchity.

V roku 1924, Cessna začal spolupracovať s Lloydom Steamanom a Walterom Beechom s ktorými založil spoločnosť Travel Air Manufacturing Corporation, ktorá sa sústreďovala na výrobu dvojplošníkov.

V roku 1927 odišiel zo spoločnosti Travel Air a založil vlastnú spoločnosť "Cessna Aircraft Company", ktrorej výroba sa sústreďovala na výrobu jednoplošníkov. Prvé lietdalo od tejto spoločnosti vzlietlo 13.augusta 1927.

V rokoch 1932-1934, Cessna Aircraft Company pozastavila výrobu pre jej dlh k ekonomike štátu. V roku 1934, Dwane Wallace, s pomocou jeho brata Dwighta zobrali pod kontrolu spoločnosť Cessma a znova obnovili vývoj a stavbu lietadiel, čo viedlo k svetovému úspechu.

Po druhej svetovej vojne, Cessna začala s výrobou modelu 170, ktoré s neskoršími modelmi(najmä s modelom 172) sa stalo najvyrábanejšie ľahké lietadlo v histórií letectva. Spoločnosť Cessna sa môže pýšiť tým, že na ich lietadlách bolo vyučených viac pilotov než na lietadlách od iných výrobných spoločností.

V roku 1985, Cessnu odkúpila spoločnosť General Dynamics. Výroba piestových motorov bola prerušená v roku 1986 a dôvodom bolo zodpovednosť výrobcu uhradzať škody. V roku 1992, Textron Inc. kúpil spoločnosť Cessna a návrhy piestovo-poháňaných lietadiel modelov 172, 182 a 206 pokračovala po revitalizačnom jednaní všeobecného letectva v roku 1994.

27. novembra 2007, materská spoločnosť Textron oznámila, že Cessna úspešne odkúpila zbankrotovanú spoločnosť Columbia Aircraft za 26,4 mil. USD a prevzali výrobu lietadiel Columbia 350 a 400, ktoré vyrábajú ako Cessna 350 a Cessna 400 v súčasnosti v kolumbijskej fabrike nachádzajúcej sa v meste Bend, v Oregone.

Vyslovovali sa špekulácie že potenciálny zisk z odkúpy Columbie, by mal ukončiť projekt Cessna NGP, ale 26. septembra 2007, viceprezident pre obchod Roger Whyte potvrdil, že vývoj NGP projektu bude pokračovať a neovplyvní to ani kúpa Columbie.

V súčasnosti Cessna vyrába dvoj, štvor a šesť miestne jednomotorové, užitkové turbovrtuľové a obchodné prúdové lietadlá.

Modely lietadiel[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cessna