Preskočiť na obsah

Cheerleading

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dallas Cowboys Cheerleaders

Cheerleading je šport, ktorý pôvodne vznikol ako skupinové povzbudzovanie s komplexnou choreografiou.

V cheerleadingu sa používajú rôzne prvky: pohyby rúk, skoky, kopy, akrobacia, výkriky, kaskadérske kúsky a pyramídy, kde je dôležitá tanečná, gymnastická alebo iná pohybová príprava. Cheerleadingu sa môžu venovať deti od útleho veku a súťažne od šiestich rokov.

V roku 2021 Medzinárodný olympijský výbor uznal cheerleading ako šport.[1]

Slovenská cheerleading únia je športová organizácia, ktorá na území Slovenska zastrešuje šport cheerleading. Má právnu formu občianskeho združenia. Slovenská cheerleading únia na území Slovenska plní aj úlohy národného športového zväzu. Únia je členom medzinárodnej športovej organizácie European Cheer Union a International Cheer Union. Slovenská cheerleading únia ako občianske združenie vznikla 18. októbra 2021, národným športovým zväzom sa stala 26. septembra 2023 tzn. iba 2 roky po svojom vzniku.

V roku 2021 Medzinárodný olympijský výbor uznal cheerleading ako šport.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. MCSHANE, Julianne. Cheerleading could have a place at the Olympics. It’s ‘huge’ for a sport that’s long been stereotyped.. The Washington Post (Washington, D. C.: Nash Holdings), 2021-07-28. Dostupné online [cit. 2024-07-25]. ISSN 0190-8286.